Kjos får smekk i tvist med Norwegians kabinpersonell i USA

- Mine kolleger og jeg er veldig fornøyde.

FESTLIG: På dette bildet fra 2013 på Gardermoen åpner Norwegian-sjef Bjørn Kjos (t.v.) flyselskapets første direkterute til New York. Han er sammen med Oslo Lufthavns administrerende direktør, Nic Nilsen. Senere har det blitt mange kontroverser rundt de amerikanske flygningene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FESTLIG: På dette bildet fra 2013 på Gardermoen åpner Norwegian-sjef Bjørn Kjos (t.v.) flyselskapets første direkterute til New York. Han er sammen med Oslo Lufthavns administrerende direktør, Nic Nilsen. Senere har det blitt mange kontroverser rundt de amerikanske flygningene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Få dager etter at Norwegian-sjef Bjørn Kjos fikk en etterlengtet foreløpig amerikansk flytillatelse for Norwegians irske datterselskap, led han og Norwegian tirsdag nederlag i National Mediation Board (NMB) i USA.

I NMBs avgjørelse gis amerikanske kabinansatte i bemanningsselskapet OSM Aviation gjennomslag for at Norwegian er deres reelle arbeidsgiver - sammen med OSM.

- Mine kolleger og jeg er veldig fornøyde, skriver Valentin Lorien, talsmann for de kabinansatte. Nå ser han fram til å starte direkte forhandlinger med Norwegian.

Danner fagforening I avgjørelsen fra NMB finnes følgende smekk til Norwegian og Bjørn Kjos:

«Et flyselskap kan ikke bruke underleverandører for alle essensielle funksjoner (...) og prøve å unngå sine lovforpliktelser ved å hevde at ingen av selskapene som tilsammen utgjør hele luftoperasjonen er flyselskaper.»

Ifølge Valentin Lorien betyr avgjørelsen at arbeidsgruppen han er talsmann for, Norwegian Cabin Crew Association, nå kan danne en fagforening.

- Straks vi er fagorganiserte, vil det amerikanske kabinpersonellet kunne forhandle om kollektive avtaler med Norwegian, og ikke bare med OSM, skriver han i en epost til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer