Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kjos har gjemt seg. Han vil bare vise seg fram når det er gode nyheter

Eksperter mener at Norwegian-sjef Bjørn Kjos nå selv må komme på banen etter flere kanselleringer de siste dagene.

PÅ REISE: Administrerende direktør i flyselskapet Norwegian, Bjørn Kjos, er for tida utenlands på reise, får Dagbladet opplyst. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
PÅ REISE: Administrerende direktør i flyselskapet Norwegian, Bjørn Kjos, er for tida utenlands på reise, får Dagbladet opplyst. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verken mandag eller tirsdag har Bjørn Kjos hatt anledning til å svare på Dagbladets spørsmål vedrørende de mange kansellerte flyavgangene de siste dagene - og kritikken knyttet til disse.

- Kjos er på reise, men jeg kan be pressevakt ta kontakt, skriver kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne Sissel Skånvik i en sms til Dagbladet.

- Han er på reise og har dessverre ikke mulighet, skriver flyselskapets presseansvarlig Charlotte Holmbergh Jacobsson i en e-post.

- Er det mulig å nå ham på telefon eller e-post? Hvor er han? Når er han tilgjengelig?

- Bjørn Kjos er på reise denne uka og opptatt utenlands, svarer pressekontakt Astrid Mannion-Gibson.

- Burde møtt passasjerene

PR-strateg Bjørn B. Jacobsen, som jobber med reiselivindustri som spesialområde, mener Kjos prioriterer feil.

- Norwegian er i ferd med bli et globalt selskap, og Bjørn Kjos er mye på farta rundt om i verden. Men, Norwegian er Bjørn Kjos for nordmenn, og jeg håper det er for han som for de fleste norske lederene som driver business ute og hjemme, at de er opptatt av gode skussmål på hjemmebane, sier han.

- Mitt soleklare råd til Kjos nå er å kaste om på sine planer og fronte selskapet han ellers fronter med glans. En konsernsjef må kunne takle både sol og regn. Han burde reist til Gardermoen, møtt skolekorpset og håndballjentene som ikke kom seg på tur, forklart dem hva som har skjedd, gitt dem en påskjønnelse og på denne måten vist at dette er noe han tar på alvor, sier Jacobsen.

PR-STRATEG: Bjørn B Jacobsen. Foto: Privat
PR-STRATEG: Bjørn B Jacobsen. Foto: Privat Vis mer

- At en rekke forskjellige kommunikasjonsfolk hos Norwegian sier «beklager» og «vi gjør alt vi kan», blir ikke troverdig når dette ender opp som en telefonsvarer dag etter dag, fortsetter han.

- Når det gjelder å hjelpe passasjerer, så har kundesenteret vårt folk som jobber natt og dag for å bistå. De har opprettet en hotline for berørte passasjerer, hjelper med ombooking og ser på muligheten til å booke billetter med andre flyselskap, skriver pressekontakt Mannion-Gibson når Dagbladet spør om selskapet vil kommentere Jacobsens oppfordring til Kjos om å selv møte berørte passasjerer på Gardermoen.

- Har gjemt seg

Rektor Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania mener det er helt bevisst at Kjos verken svarer passasjerene eller mediene akkurat nå.

REKTOR: Trond Blindheim.
REKTOR: Trond Blindheim. Vis mer

- Han har gjemt seg. Kjos vil bare vise seg fram når det er gode nyheter, hevder Blindheim og fortsetter:

- Personlig synes jeg det er dumt av ham. I kriser som dette er det toppledelsen som skal ta ansvar, stille opp for publikum, se dem i øynene. Det hjelper ikke at en rekke informasjonsarbeidere svarer. Det er toppledelsen som må fram, sier han.

- Det hadde framstått mye mer troverdig om Kjos viste seg fram nå, og aller helst kunne garantere at ting vil være i orden utover sommeren. Det ville det stått respekt av og dette er et helt åpenbart konsernsjef-ansvar, sier PR-strategen.

- Når selskapet han leder får så mye juling av passasjerne de tross alt lever av, og dermed også bankes av mediene, kan ikke han som til de grader er Norwegian, være usynlig, mener han.

- Det blir en loop av tom retorikk når de hele tiden sier at de beklager, samtidig som problemene fortsetter.

- Bekymret

- Bedriften er i krise, korpsungdom, deres foreldre og mange andre reisende står frem, nærmest gråtende på Dagsrevyen. Det opprører folk. Når selskapets øverste leder ikke er villig til å møte disse problemene med troverdighet, så blir dette oppfattet som at dette ikke er så viktig for ham og Norwegian, sier Jacobsen og tilføyer:

- Det blir en form for arroganse som ikke er bra. Kjos leder tross alt et flyselskap, og han hadde selvsagt klart å komme seg kjapt fra utlandet til Norge i denne situasjonen, om han ønsket det.

Blindheim tror mange nordmenn som har bestilt ferie via Norwegian, etter de siste dagenes kanselleringer, er bekymret for at reisen ikke vil gå som planlagt.

- For mange er det mye logistikk som må klaffe: man har kanskje bestilt en leiebil, en båttur eller skal reise med små barn. Da blir det å stå fast på en flyplass fort litt krise, sier han.

- Ødeleggende

- Norwegian er et selskap som har vokst formidabelt, de har vunnet mange priser og gjort veldig mye rett - og stort sett kommer flyene deres fram i tide. Men når sommeren kommer og ferieavviklingen starter, får Norwegian problemer og det er ødeleggende for de reisende.

- Det kan ikke komme en slik sommer til, sier Blindheim.

Dagbladet har tirsdag forsøkt å ringe et nummer som Bjørn Kjos har disponert tidligere, men telefonen var skrudd av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!