Kjos lånte bort aksjer - vil nå ha aksjene tilbake

Som sagt, så gjort: Etter å ha uttalt at for mange aksjer var utlånt, ser Kjos ut til å ha reagert på slutten av forrige uke.

TREKKER TILBAKE SHORT-AKSJER: - Det handler om timing, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
TREKKER TILBAKE SHORT-AKSJER: - Det handler om timing, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) - Jeg liker ikke at aksjekursen svinger så mye. Den er for volatil, det må vi forsøke å gjøre noe med. Vi bør ikke medvirke til at aksjen svinger like mye som den har gjort i år, sa Bjørn Kjos til Finansavisen i romjulen.

Se også Kjos På HegnarTV her!

På en pressetilstelning torsdag i forrige uke ville han ikke røpe akkurat når han skulle gjøre ord til handling.

- Vi kan stramme inn utlånene i dag om vi vil det. Men vi ønsker samtidig en viss omsetning i aksjen, så derfor har vi ikke gjort det ennå. Det handler om timing, sa han torsdag.

Men nå ser det ut som han brukte forrige uke til å trekke tilbake en del av de utlånte aksjene. Ferske aksjonærlister viser at Bjørn Kjos’ og Bjørn H. Kises felleseide selskap HBK Holding forrige uke økte sin aksjebeholdning med 187.000 aksjer til 5,78 millioner aksjer.

Lett shortskvis?

Fredag opplevde Norwegian sin beste børsdag noensinne, med en oppgang på 20,2 prosent til 228,20 kroner. Vanligvis kan en aksjonær som låner ut aksjer til bankene for shorting ikke reagere på dagen, siden avtalene går over lengre tidsrom, men mange satt med følelsen av at det var mer enn trafikktall og ny guiding som skapte euforien i aksjen fredag.

Kjos fortalte til svenske Dagens Industri i 2015 at han hadde en løpende avtale med flere banker.

- Vi har en avtale med Nordea og Danske Bank der de får låne 5 prosent av våre aksjer, uttalte Kjos da.

Siden har omfanget av utlånene økt betydelig. HBK Holding eier 9,6 millioner aksjer i Norwegian, tilsvarende 26,8 prosent. Men aksjonærlistene viste i går, selv etter økningen på 187.000 aksjer, fortsatt bare en eierandel på 16,2 prosent.

Det innebærer at 3,8 millioner aksjer fortsatt er utlånt – og at Kjos kan stramme inn betydelig mer hvis han vil.

Andre økonominyheter:
Anbefaler kjøp av DNO ​
​Analytiker om dagens viktigste