Kjøtt-alarm fra WHO: Bacon, pølser og skinke øker kreftrisikoen

Plassert i samme kreft-kategori som sigaretter.

SLÅR ALARM OM BEARBEIDET KJØTTMAT: Verdens helseorganisasjon slår nå fast at prosessert kjøttmat som bacon, pølser og skinke er kreftfarlig.. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
SLÅR ALARM OM BEARBEIDET KJØTTMAT: Verdens helseorganisasjon slår nå fast at prosessert kjøttmat som bacon, pølser og skinke er kreftfarlig.. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bearbeidet eller prosessert kjøtt - som for eksempel bacon, pølser og skinke - gir kreft, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

I en pressemelding fra WHO og International Agency on Research on Cancer (IARC) heter det at inntak av bare 50 gram prosessert kjøtt om dagen øker risikoen for tarmkreft med 18 prosent, skriver BBC.

Ifølge den britiske storavisa The Guardian, er bacon, pølser og skinke i klasse med med røyking når det gjelder årsak til kreft.

På topp fem-liste FN-organisasjonen uttaler at bearbeidet og prosessert kjøttmat går inn på topp fem over kreftfremkallende substanser sammen med sigaretter, alkohol, asbest og arsenikk.

Samtidig som bearbeidet kjøtt er plassert i kategori 1 over kremtfremkallende substanser, plasserer WHO rødt kjøtt i kategori 2, noe som tilsier «trolig kreftfremkallende».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer