Kjøtt-alarm fra WHO: Bacon, pølser og skinke øker kreftrisikoen

Plassert i samme kreft-kategori som sigaretter.

SLÅR ALARM OM BEARBEIDET KJØTTMAT: Verdens helseorganisasjon slår nå fast at prosessert kjøttmat som bacon, pølser og skinke er kreftfarlig.. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
SLÅR ALARM OM BEARBEIDET KJØTTMAT: Verdens helseorganisasjon slår nå fast at prosessert kjøttmat som bacon, pølser og skinke er kreftfarlig.. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bearbeidet eller prosessert kjøtt - som for eksempel bacon, pølser og skinke - gir kreft, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

I en pressemelding fra WHO og International Agency on Research on Cancer (IARC) heter det at inntak av bare 50 gram prosessert kjøtt om dagen øker risikoen for tarmkreft med 18 prosent, skriver BBC.

Ifølge den britiske storavisa The Guardian, er bacon, pølser og skinke i klasse med med røyking når det gjelder årsak til kreft.

På topp fem-liste FN-organisasjonen uttaler at bearbeidet og prosessert kjøttmat går inn på topp fem over kreftfremkallende substanser sammen med sigaretter, alkohol, asbest og arsenikk.

Samtidig som bearbeidet kjøtt er plassert i kategori 1 over kremtfremkallende substanser, plasserer WHO rødt kjøtt i kategori 2, noe som tilsier «trolig kreftfremkallende».

Prosessert kjøtt er kjøtt som er blitt modifisert for å få forlenget utløpsdato eller annen smak gjennom for eksempel røyking, salting eller tilsetning av konserveringsmidler.

Professor Christian A. Drevon ved Universitetet i Oslo er lege og ernæringsekspert. Han har ennå ikke fått satt seg inn i datagrunnlaget for rapporten WHO støtter seg til, men byr likevel på sine umiddelbare betraktninger:

- Skeptisk - Man skal ikke neglisjere det helt, men jeg er meget skeptisk til at bearbeidet kjøtt skal ha like stor negativ effekt som røyking når det gjelder utvikling av kreft. For røyking er tøffe greier, altså, sier Drevon som peker på at en ikkerøyker i snitt lever mange år lenger enn en røyker.

Han er spent på hva som ligger til grunn for kreftalarmen fra WHO.

- Man må ta slike utsagn med en klype salt, før man får sett hvilke data som ligger til grunn. Det er ofte slik at den som spiser mest bacon, også har en del andre levevaner som kan påvirke helsa negativt. De som spiser sunnest, er også de som trener mest, påpeker Drevon.

- Bekrefter sammenheng Forsker Paula Berstad ved Kreftregisteret finner ikke dagens rapport fra IARC om kjøtt overraskende.

- Den bekrefter en sammenheng som tilsvarende rapporter har konkludert med før. Rapporten gir god grunn til å unngå inntak av bearbeidet kjøtt. Men når det er sagt, så er ikke kjøttinntaket det eneste man kan gjøre for å redusere sin risiko for kreft. Mange livsstilsfaktorer spiller inn, for eksempel er det viktig å være fysisk aktiv, unngå overvekt og ikke røyke, sier Berstad.

Forskeren påpeker at sammenhengen mellom kjøtt og kreft gjelder spesielt for tarmkreft.

- Å spise mindre bearbeidet kjøtt kan særlig redusere risiko for tarmkreft, og det er viktig å få fram. Forekomsten av tarmkreft er høy i Norge og andre vestlige land. Samtidig kan man påvirke tarmkreftrisikoen gjennom sunn livsstil i større grad enn ved de fleste andre kreftformer. Lavt inntak av bearbeidet og rødt kjøtt er en del av en slik sunn livsstil, sier Berstad.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer