DYRERE STRØM:  Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det blir dyrere å handle mat og bruke strøm.
Foto: Bjørn Rørslett / NN / Samfoto / NTB scanpix
DYRERE STRØM: Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det blir dyrere å handle mat og bruke strøm. Foto: Bjørn Rørslett / NN / Samfoto / NTB scanpixVis mer

Kjøtt, sukker og strøm blir dyrere

Konsumprisindeksen har steget med 3,2 prosent de siste tolv månedene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolvmånedersveksten har avtatt med 0,1 prosentpoeng fra mars, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Den viktigste grunnen til dette er en endring i prisene på flyreiser.

Matvareprisene steg med 3,9 prosent fra april i fjor til april i år.

Spesielt kjøtt og sukkerprodukter har blitt dyrere. Også prisen på elektrisitet, inkludert nettleie, har trukket inflasjonstallet oppover. Elektrisiteten var 12,3 prosent dyrere i april i år enn i april i fjor, noe som er den høyeste tolvmånedersveksten siden november 2013.

Det tallet økonomene legger størst vekt på, er imidlertid den såkalte kjerneinflasjonen, i SSBs kodespråk omtalt som KPI-JAE. Denne indeksen steg med 3,3 prosent fra april i fjor til april i år.

Endringen er i tråd med analytikernes forventninger. Ifølge analytiker Kjetil Olsen i Nordea Markets må det trolig større avvik til før tallet påvirker rentesettingen i Norges Bank, som holder rentemøte torsdag denne uka.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram