Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjøtt til svenskepris

Regjeringa foreslår i statsbudsjettet å halvere momsen på kjøtt. Målet er svenskepriser på norsk kjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På informert hold får Dagbladet bekreftet at kjøttmomsen skal ned. Målet er å begrense den voksende grensehandelen. Regjeringen håper lavere kjøttpriser vil føre til at norske kunder igjen velger norske kjøpmenn.

Halvert moms

I forslaget til statsbudsjett som presenteres 4. oktober, legger regjeringen opp til en omfattende momsomlegging. Inntektene fra innføring av moms på en rekke tjenester, skal brukes til å få ned prisen på blant annet kjøtt og alkohol. Dette er i dag de to varene som lokker flest nordmenn over svenskegrensa. Derfor er det på dette området regjeringen ønsker å sette inn støtet.

I dag er matmomsen i Norge nesten dobbelt så høy som i Sverige. Regjeringen ønsker å harmonisere det norske momsnivået på kjøtt med det de har i Sverige. Det betyr 12 prosent moms på kjøtt, mot 23 prosent i dag.

I motsetning til i Sverige, hvor den lave matmomsen omfatter en mengde varer, kommer ikke regjeringen med en allmenn senking av momsen.

Penger å spare

Likevel vil forslaget, dersom det blir vedtatt, merkes på husholdningsbudsjettet.

En norsk familie som i dag ikke gjør sine innkjøp hos svenske kjøpmenn, vil fort kunne spare mange hundrelapper i året.

Ifølge Kjøttbransjens Landsforbund betaler hver nordmann årlig i gjennomsnitt 2000 kroner mer i matmoms enn gjennomsnittsborgeren i andre europeiske land. For en familie utgjør denne ekstra matskatten 7000 kroner.

Godt kort

Lavere kjøttmoms vil også være et godt forhandlingskort når Arbeiderpartiet skal forsøke å få flertall for budsjettet i Stortinget. Særlig Senterpartiet har lenge ivret for å få ned momsen på mat. Også organisasjonene i landbruket har snakket varmt for lavere moms, selv om de frykter konkurransevridning mellom næringene dersom momsnedslaget ikke omfatter samtlige matvaregrupper.

Bjarne bekrefter

På spørsmål fra Dagbladet bekrefter landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen at noe er på gang.

- Ja, vi vil komme med et tiltak for å få matvareprisene ned.

- Lavere moms?

- Det kan jeg bekrefte.

Landbruksministeren vil likevel ikke kommentere hvilken prosentsats regjeringen foreslår.

- Hvilken innretning vi legger opp til kommer vi tilbake til i budsjettet.