Kjøttberget vokser i USA

37 000 tonn med storfekjøtt har hopet seg opp på lagre i USA. Kugalskapen har skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Land som vanligvis handler kjøtt fra USA har siden meldingene om kugalskap tikket inn i desember i fjor takket nei til å importere kjøtt. Over 30 land har stanset importen av storfekjøtt fra USA etter at det ble oppdaget et tilfelle av kugalskap (BSE) på en gård i delstaten Washington nordvest i USA.

Bakgrunnen er frykt for at man kan utvikle sykdommen Creutzfeldt-Jakobs dersom man spiser kjøtt fra smittede dyr. Selv om amerikanske myndigheter har gjort alt for å avdramatisere saken, medgir nå kjøtteksportørene at de er bekymret.

Mens noe av de 37 000 tonnene er dypfryst, ligger mye også på kjølelagre og har en holdbarhet på 60 dager. Enkelte amerikanske politikere anklager omverdenen for å utnytte kugalskap-frykten, blant dem senator Wayne Allard fra Colorado.

- Vi kan ikke la andre land blokkere amerikansk kjøttimport under dekke av BSE, for å fremme sine egne markeder, sier Allard som ser med særlig bekymring på at EU nå vurderer å forby import av amerikansk storfekjøtt.

(NTB)