Matverdenens svar på Jurrasic Park har oppstått i Australia. Et forhistorisk dyr har blitt gjenskapt for å havne på tallerkenen.
I form av en kjøttbolle har mammuten fått nytt liv. Kjøttet fra det utdødde dyret ble framstilt fra celler av det australske selskapet Vow Food.

Svømmetur ble mareritt: - Ekstremt giftige
- Vi valgte ullmammuten fordi den er et symbol på tap av mangfold og et symbol på klimakrisen, sier Tim Noakesmith, en av grunnleggerne av Vow Food.
Flere selskaper holder på å finne nye eller andre kjøttalternativer for okse-, svin og kyllingkjøtt.
Vow Food jobber med det samme, men vil jobbe med å få mer eksotiske kjøttyper på middagsbordet.


Vil betale for bæsjen din
50 typer kjøtt
Prosjektet har som mål å demonstrere potensialet til kjøtt dyrket fra celler, uten slakting av dyr, og å synliggjøre sammenhengen mellom storskala husdyrproduksjon og ødeleggelse av dyreliv og klimakrisen, skriver selskapet.
- Verden har et holdningsproblem når det kommer til konsumering av kjøtt, sier George Peppou, sjef i Vow Food.
I tillegg til mammutkjøtt har selskapet sett på nærmere 50 typer ulike kjøttalternativer blant mer eksotiske dyrearter.
Blant annet alpakka, bøffel, krokodille, kenguru, påfugl og ulike typer fisk.

Fremmede steiler: - Hva har skjedd?
Alternativ til kjøtt
Selskapet har ikke troa på at folk vil stoppe å spise kjøtt. Derimot vil de framstille kjøttet på en miljøvennlig måte.
- Målet er å få noen millioner kjøttspisere bort fra å spise tradisjonelt kjøtt til å spise mat som kan bli framstilt av elektriske systemer, sier Peppou.
Han sier de har sett på kjøttyper som er enkle å vokse fram, smaker godt og er næringsrike.
Dyrket kjøtt bruker mye mindre land og vann enn husdyr, og produserer ingen metanutslipp, ifølge selskapet. De sier at energien de bruker skal komme fra fornybare kilder.

Bildet skaper reaksjoner
Ingen har smakt
Vow Food jobbet med professor Ernst Wolvetang, fra det Australske instituttet for bioteknologi på Universitetet i Queensland.
Han framstilte mammutens muskelprotein gjennom en DNA sekvens fra mammuten. Hullene i DNA-et fylte han med DNA fra en afrikansk elefant, som er den nærmeste slektningen til mammuten.
- Det var latterlig enkelt og raskt. Vi framstilte det på noen uker. Egentlig var ideen å lage kjøtt fra dodofuglen, sier Wolvetang.

Foreløpig har ingen smakt på kjøttbollen.
- Vi har ikke sett dette proteinet på mange tusen år. Derfor har vi ingen idé om hvordan immunforsvaret vårt ville reagert på å spise det. Hvis vi skulle gjort det igjen hadde vi gjort det på en måte som hadde gjort det mulig å spise, sier han.
Kjøttbollen skal for første gang vises fram på Nemo, et forskningsmuseum i Nederland seinere denne uka.