Kjøttbolle vekker oppsikt

Et australsk selskap har gitt mammuten nytt liv - metoden de har brukt skal redde klimaet.

KJØTTBOLLE: Denne kjøttbollen er fremstilt av DNA-et til en mammut. Selskapet bak ønsker å vise at kjøtt kan produserers gjennom celler som et alternativ til dagens kjøttproduksjon. De mener det vil hjelpe klimakrisen. Foto: Aico Lind/Studio Aico
KJØTTBOLLE: Denne kjøttbollen er fremstilt av DNA-et til en mammut. Selskapet bak ønsker å vise at kjøtt kan produserers gjennom celler som et alternativ til dagens kjøttproduksjon. De mener det vil hjelpe klimakrisen. Foto: Aico Lind/Studio Aico Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Matverdenens svar på Jurrasic Park har oppstått i Australia. Et forhistorisk dyr har blitt gjenskapt for å havne på tallerkenen.

I form av en kjøttbolle har mammuten fått nytt liv. Kjøttet fra det utdødde dyret ble framstilt fra celler av det australske selskapet Vow Food.

Det skriver The Guardian.

- Vi valgte ullmammuten fordi den er et symbol på tap av mangfold og et symbol på klimakrisen, sier Tim Noakesmith, en av grunnleggerne av Vow Food.

Flere selskaper holder på å finne nye eller andre kjøttalternativer for okse-, svin og kyllingkjøtt.

Vow Food jobber med det samme, men vil jobbe med å få mer eksotiske kjøttyper på middagsbordet.

MAMMUT: Slik skal mammuten ha sett ut. Nå er kjøttet dens framstilt mange tusen år etter at de ble utryddet. Foto: aleks1949 / Shutterstock / NTB
MAMMUT: Slik skal mammuten ha sett ut. Nå er kjøttet dens framstilt mange tusen år etter at de ble utryddet. Foto: aleks1949 / Shutterstock / NTB Vis mer

50 typer kjøtt

Prosjektet har som mål å demonstrere potensialet til kjøtt dyrket fra celler, uten slakting av dyr, og å synliggjøre sammenhengen mellom storskala husdyrproduksjon og ødeleggelse av dyreliv og klimakrisen, skriver selskapet.

- Verden har et holdningsproblem når det kommer til konsumering av kjøtt, sier George Peppou, sjef i Vow Food.

I tillegg til mammutkjøtt har selskapet sett på nærmere 50 typer ulike kjøttalternativer blant mer eksotiske dyrearter.

Blant annet alpakka, bøffel, krokodille, kenguru, påfugl og ulike typer fisk.

Alternativ til kjøtt

Selskapet har ikke troa på at folk vil stoppe å spise kjøtt. Derimot vil de framstille kjøttet på en miljøvennlig måte.

- Målet er å få noen millioner kjøttspisere bort fra å spise tradisjonelt kjøtt til å spise mat som kan bli framstilt av elektriske systemer, sier Peppou.

Han sier de har sett på kjøttyper som er enkle å vokse fram, smaker godt og er næringsrike.

Dyrket kjøtt bruker mye mindre land og vann enn husdyr, og produserer ingen metanutslipp, ifølge selskapet. De sier at energien de bruker skal komme fra fornybare kilder.

Ingen har smakt

Vow Food jobbet med professor Ernst Wolvetang, fra det Australske instituttet for bioteknologi på Universitetet i Queensland.

Han framstilte mammutens muskelprotein gjennom en DNA sekvens fra mammuten. Hullene i DNA-et fylte han med DNA fra en afrikansk elefant, som er den nærmeste slektningen til mammuten.

- Det var latterlig enkelt og raskt. Vi framstilte det på noen uker. Egentlig var ideen å lage kjøtt fra dodofuglen, sier Wolvetang.

UTRYDDET: Dodofuglen eller dronte ble utryddet for nærmere 400 år siden. Fulgen skal ha blitt utryddet på grunn av menneskenes inntog på Mauritius. Den siste dronten skal ha blitt drept i 1662. Foto: The Art of Pics / Shutterstock / NTB
UTRYDDET: Dodofuglen eller dronte ble utryddet for nærmere 400 år siden. Fulgen skal ha blitt utryddet på grunn av menneskenes inntog på Mauritius. Den siste dronten skal ha blitt drept i 1662. Foto: The Art of Pics / Shutterstock / NTB Vis mer

Foreløpig har ingen smakt på kjøttbollen.

- Vi har ikke sett dette proteinet på mange tusen år. Derfor har vi ingen idé om hvordan immunforsvaret vårt ville reagert på å spise det. Hvis vi skulle gjort det igjen hadde vi gjort det på en måte som hadde gjort det mulig å spise, sier han.

Kjøttbollen skal for første gang vises fram på Nemo, et forskningsmuseum i Nederland seinere denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer