Kjøttetende bakterier sprer frykt. Her kan du bli smittet

Det er større smitterisiko i utlandet enn i Norge. Folkehelseinstituttet er likevel på vakt.

OVERVÅKES: Bakteriesituasjonen overvåkes av European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) og Folkehelseinstituttet. Foto: ECDC
OVERVÅKES: Bakteriesituasjonen overvåkes av European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) og Folkehelseinstituttet. Foto: ECDCVis mer

I slutten av juni ble en kvinne smittet av den kjøttetende bakterien Vibrio etter å ha badet i Middagsbukta i Asker. Hun er innlagt på sykehus som følge av infeksjonen hun fikk.

Tormod og Astrid Aas har sommested på Brønnøya, og er blant dem som har blitt skremt av nyheten. Astrid fortalte Dagbladet tirsdag at hun nå vurderer å ikke bade i sommer.

SE TV: Om du skal bade i Oslofjorden, kan det være lurt å ta disse forholdsreglene. Reporter: Malene Storrusten. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Bakterien formerer seg når temperaturen i vannet holder seg over 20 grader over en lengre periode, og kan blant annet komme inn i kroppen via åpne sår og nye tatoveringer.

Personer med påvist immunsvikt, eldre personer eller personer med leversykdommer er spesielt utsatt.

MIDDAGSBUKTA: En kvinne ble smittet av den kjøttetende bakterien Vibrio i slutten av juni. Video: Lars Eivind Bones og Christian Roth Christensen Vis mer

Fire tilfeller

Langs norskekysten er ikke vanntemperaturer over 20 grader i en lengre periode vanlig, men ifølge Folkehelseinstituttet er det særlig områder i Oslofjorden, samt Telemark- og Sørlandskysten som kan bli rammet.

Seniorrådgiver Line Ødegård Angeloff i Folkehelseinstituttet forteller at det så langt i år bare har vært fire registrerte tilfeller av smitte fra vibrio og den lignende bakterien shewanella.

I tillegg til kvinnen i Asker som fikk sårinfeksjon, er det påvist milde tilfeller i Oslo, Buskerud og Telemark.

- Det er lav risiko for smitte i Norge nå. Det samme gjelder Danmark og kysten ved Sverige, sier hun.

Verre i utlandet

Kartene til ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) viser at forekomsten av vibriobakterier kan være svært utbredt i Tyrkia, Bulgaria, Ukrainia og Georgia.

Det har også kommet rapporter om at flere har blitt smittet langs Floridas strandlinje.

Folkehelseinstituttet overvåker kun situasjonen i Norge, men Angeloff anbefaler ferierende å sjekke de nasjonale folkehelsesidene i landet man skal reise til, om man er bekymret.

I EUROPA: Ifølge kartene er Tyrkia og Bulgaria utsatt. Foto: ECDC
I EUROPA: Ifølge kartene er Tyrkia og Bulgaria utsatt. Foto: ECDC Vis mer

- I fjor på denne tida var det mange flere tilfeller. Dette har sammenheng med at det var varmere i fjor. Vi vet ikke helt hvordan sommeren blir, men vi er veldig på vakt, sier hun.

Bakteriene finnes i sjøvann, vanligvis i mer tropiske strøk. I fjor var det rundt 50 milde sår-/øreinfeksjoner, mens åtte personer hadde fått alvorlige infeksjoner etter bading i Oslofjorden, samt ved kysten av Telemark og Sørlandet.

GIR INFEKSJONER: Vibriobakterien kan forårsake alvorlige infeksjoner. Foto: Rex Shutterstock
GIR INFEKSJONER: Vibriobakterien kan forårsake alvorlige infeksjoner. Foto: Rex Shutterstock Vis mer

- Følger med

Det finnes ingen oversikt over antall nordmenn som har blitt smittet i utlandet. Det er først nå at både vibrio- og shewanellainfeksjoner har blitt meldepliktig til Folkehelseinstituttet.

- Vi er mer våkne på disse to bakteriene og følger mer med. Vi følger ikke bare med på kartene, men vurderer også hvor smittetilfeller blir registrert, sier Angeloff.

Hun presiserer at folk må bade og kose seg i sola, men Folkehelseinstituttet anbefaler at badende med større risiko, de som har åpne sår, immunsvikt eller har underliggende leversykdom, følger noen praktiske råd for å unngå infeksjoner når de bader i Oslofjorden og kystområder langs Telemark og Sørlandskysten.

Dette er spesielt viktig framover da man vil forvente at sjøtemperaturen vil stige, forklarer Angeloff.

- Det er viktig å bruke badesko så man ikke kutter seg på steiner. Kommer man opp av vannet med sår, må man skylle og tørke godt. Følg med på endringer i såret og kontakt lege raskt dersom du oppdager endring, sier hun.

Inntak av rå østers fra Oslofjorden og kysten av Telemark og Sørlandet kan også utgjøre en risiko for smitte av shewanella- og vibriobakterier.