Kjøttetende bakterier sprer frykt i ferieparadis

Flere personer har blitt syke etter smitte av kjøttetende bakterier på østkysten av USA. Folkehelseinstituttet følger med på situasjonen i Norge også.

BAKTERIER: Fristen det med litt blågrønt hav, hvit strand, og litt... kjøttetende bakterier? Foto: Norbert Eisele-Hein/imageBROKER/REX / NTB Scanpix.
BAKTERIER: Fristen det med litt blågrønt hav, hvit strand, og litt... kjøttetende bakterier? Foto: Norbert Eisele-Hein/imageBROKER/REX / NTB Scanpix.Vis mer

Floridas lange strandlinje er et yndet feriemål for mange amerikanere så vel som nordmenn.

Nå sprer kjøttende bakterier i vannet frykt hos badegjestene, etter rapporter om flere mennesker som er blitt syke den siste måneden.

Småbarnsmor Michelle Brown fra Indiana, er blant dem som har gått ut med advarsel, etter at hennes 12 år gamle datter Kylei ble alvorlig syk på ferie i Florida.

Advarer

- Jeg har de siste dagene sett flere venner og familie nyte ferien på stranda, og klarer ikke å la være å få vondt i magen av frykt for dem jeg kjenner. Vi var der, og gjorde akkurat det samme, for bare en uke siden, skriver hun i et facebookinnlegg, som er omtalt av blant annet CBS News.

Først trodde de bare at smertene datteren hadde i foten etter en dag på stranden, var leggkramper. Etterhvert som 12-åringen ble markant dårligere, fikk hun infeksjonsdiagnosen «necrotizing fasciitis», som kan forårsakes av flere ulike bakterier som ofte omtales «kjøttetende».

Det er bare en av flere lignende saker fra østkysten av USA den siste måneden.

ALVORLIG: Vibriobakterien kan forårsake alvorlige infeksjoner. Illustrasjon: Shutterstock / NTB scanpix
ALVORLIG: Vibriobakterien kan forårsake alvorlige infeksjoner. Illustrasjon: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Hovnet opp

I et annet ferskt tilfelle ble en mann smittet av bakterien vibrio.

Overfor CBS forteller han hvordan armen svellet opp til tredobbel størrelse på kort tid - angivelig helt uten at han hadde vært i kontakt med vannet først.

Det skal også være rapprotert tilfeller av denne bakterien i Maryland, og en fersk forskningsrapport nyhetskanalen har omtalt, antyder at den har økt i forekomst i Delaware, hvor den tidligere ikke har vært vanlig, noe som trolig har sammenheng med et varmere klima.

Vibriobakterier finnes i brakk- og saltvann i særlig subtropiske og tropiske områder.

Faren for et stadig økende antall tilfeller av folk som blir rammet av kjøttetende bakterier, ble understreket i klimarapporten The Lancet Countdown som i november ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Studien advarer om dødelig varme, sykdomsspredning og overfylte sykehus som følge av global oppvarming, og trekker fram at risikoen for den kjøttetende bakterien vibrio har økt betraktelig de siste åra.

Tilfeller også i Norge

Langs norskekysten er ikke vanntemperaturer over 20 grader i en lengre periode vanlig, men skulle det likevel forekomme, kan du risikere å bli smittet dersom bakterien kommer inn i åpne sår og sprer seg til resten av kroppen.

Det gjelder da særlig områder i Oslofjorden, samt Telemark- og Sørlandskysten, skriver Folkehelseinstituttet.

Alvorlig infeksjon har blitt rapportert også i Norge, men det forekommer svært sjeldent, ifølge Folkehelseinstituttet.

Så langt har de glohete badetemperaturene fra i fjor sommer latt vente på seg, men Folkehelseinstituttet anbefaler at man tar sine forholdsregler dersom det skjer:

«Badende med hudsår bør dekke disse med heldekkende, vanntett plaster i utsatte områder ved høy vanntemperatur», skriver FHI.

Registreringspliktig

Line Ødegård Angeloff, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, sier de kontinuerlig følger med på kartene til ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) som viser hvor bakteriene kan være utbredt.

I fjor innhentet de informasjon om 50 tilfeller hvor personer ble mildt smittet med bakteriene shewanella og vibrio i Norge.

Åtte tilfeller var mer alvorlige.

- I fjor hadde vi en spesielt varm og langvarig sommer som gjorde at risikoen for å bli smittet i visse områder var høyere enn før, og hvis vi får en tilsvarende varm sommer er risikoen der for at vi kan få tilfeller med vibrio- og shewanellainfeksjoner som i fjor. Foreløpig er det ingen risiko ved å bade langs norskekysten, sier Angeloff.

2018 markerte også første gang shewanella-bakterien ble påvist i Norge. Den gir samme symptomer som vibriobakterien, og de to bakteriene opptrer ofte sammen i varme somre.

- Nytt av året er at både vibrio- og shewanellainfeksjoner nå er meldepliktig til MSIS/Folkehelseinstituttet, slik at vi nå vil få melding om nye tilfeller, og vil få en mye bedre oversikt enn tidligere år.

Personer som har immunsvikt, leversykdommer og åpne sår – inkludert nye tatoveringer – oppfordres til å ta forholdsregler når de bader i områdene hvor det har vært oppblomstring av vibriobakterier.