Kjøttetende øgle i toalettet

Dosjokk for mor og 3-åring, ny attraksjon på Akvariet i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En glefsende, kjøttetende øgle under dolokket skremte vannet av en mor og hennes tre år gamle sønn i Bergen. Det er første gang en argentinsk svarthvit teju er funnet i Norge. Beslaget av ulovlig innførte øgler og slanger i Norge har skutt i været de siste 10 årene.

-Ingen hyggelig opplevelse. Jeg hørte hylene fra badet, sier 3-åringens far til Bergensavisen. - Ren flaks at ingen satte seg på toalettet. Sannsynligheten er større for at øglen ville satt sine sylskarpe tenner i skinken enn at den ikke ville gjort det, sier direktør Kees Ekeli ved Akvariet i Bergen.

Akvariet ligger et steinkast fra boligblokka på Nordnes der øglen dukket opp. En reptilsekspert fra Akvariet hentet den 75 centimeter lange og halvannen kilo tunge øglen. Den blir dobbelt så stor i voksen tilstand, og Mattilsynet i Bergen har i dag tilsagn om at øglen blir værende på akvariet. For det er lite sannsynlig at eieren melder seg.

Eksplodert

-Beslagene av ulovlige slanger og øgler har eksplodert. Vår rolle er å ta vare på dyrene til Mattilsynet har bestemt om de skal avlives. Vi kunne fylt en hangar på Flesland med slanger og øgler vi har tatt vare på. Den argentinske øglen beholder vi gjerne, sier akvariedirektøren til Dagbladet.no.

Spiser rotter

Øglen - med det latinske navnet tupanleis merinae - vil få samme bevertning på Akvariet som andre kjøttetende øgler og slanger. -Vi kjøper frosne rotter fra en fra en oppdretter i Sverige, og varmer dem opp så de virker levende. Vi forer ikke med levende dyr, sier direktør Ekeli.

Han er sikker på at øglen har vært husdyr i annen leilighet i boligblokka, og at den har forsøkt å rømme via toalettet der. Tejuer kan holde pusten i en halvtime.

Vannlås ikke godt nok. Markedet for øglegitter i avløpet ventes å ta av. Foto: Akvariet i Bergen
Vannlås ikke godt nok. Markedet for øglegitter i avløpet ventes å ta av. Foto: Akvariet i Bergen Vis mer

Alt er ulovlig

Direktoratet for naturforvaltning bekrefter at beslagene av ulovlig importerte dyr har økt kraftig de siste årene. I fjor var det over 1.000 beslag. I praksis er det forbudt å importere alle øgler, slanger og andre reptiler. Landbruksdepartementet kom med totalforbud i 1976 - av dyrevernmessige hensyn. Stortinget bestemte sommeren 2003 at det ikke skulle lempes på disse reglene.

- Siden midten av 1990-tallet har ulovlig import økt kraftig. Det henger sammen med internett, at nordmenn reiser mer og at våre svenske naboer nå har mer liberale EU-regler for eksotiske dyr, sier seniorrådgiver Øystein Størkersen ved Direktoratets seksjon for biomangfold.

Stortinget vedtok for to år siden at det tidligst blir noen endring av reglene i 2007. Direktoratets hovedoppgave er å passe på at ingen fremmede dyr eller reptiler som kan etablere seg i norsk natur blir lovlig å importere.

Både øglen og øglepasseren ser ut til å trives.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer