INGEN TOMME KALORIER: Katter faller ikke fors fristelsen til å fylle magen med tomme kalorier, de smaker ikke søtt og får dermed ingen tilfredsstillelse av det. Foto: COLOURBOX
INGEN TOMME KALORIER: Katter faller ikke fors fristelsen til å fylle magen med tomme kalorier, de smaker ikke søtt og får dermed ingen tilfredsstillelse av det. Foto: COLOURBOXVis mer

Kjøttetere smaker ikke søtt

Noen dyr kan ikke få søtsug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsøk har vist at katter er like glade om de får sukkervann eller vanlig vann — de kjenner rett og slett ikke forskjell. Nå viser en fersk studie at det samme er tilfellet hos dyr som utelukkende spiser kjøtt.

Forskere ved Monell Chemical Senses Center  i Philadelphia, USA, har tidligere funnet at kattedyr rett og slett mangler reseptor-genet som registrer søtt, skriver videnskab.dk. Dette genet er satt sammen av to reseptorer, hvor den ene er ødelagt, slik at søtsmaken ikke oppdages.

Knyttet til dietten
Både huskatter og andre kattedyr som løver og tigre mangler dette genet, viste forsøk tilbake i 1970-åra. Nå har nye studier vist at hvorvidt dette genet fungerer, er nært knyttet til dyreartens diett. Dyr som utelukkende spiser kjøtt, hadde i evolusjonens løp mistet dette genet.

Av 12 undersøkte dyrearter, manglet sju dette «søtgenet». Sjøløver, flekket hyene og asiatisk oter er blant dyrene som heller ikke smaker søtt. Dette er dyr som utelukkende spiser kjøtt.

- Man har trodd at evnen til å smake søtt er nærmest universal hos alle dyr. At utviklingen har gjort at så mange arter har mistet denne evnen var helt uventet, sier Gary Beauchamp, hovedforfatter bak studien.

Bare vomfyll
Sjøløver og delfiner, arter som svelger maten hel, ble undersøkt nærmere. De hadde i tillegg til ingen søtsmak, også mistet smaksløkene for «den femte smak» — umami. Dette er et tillegg til de fire basissmakene surt, salt, søtt og bittert. Umami betyr godt eller ferskt, og kjennes i proteinrike produkter som kjøtt eller ost.

Disse dyra har altså ingen opplevelse av maten, utover at sulten forsvinner. Skal du svelge gammelt, seigt kjøtt helt, er det kanskje like greit du ikke kjenner hvor ferskt det er.

Å ikke kunne smake søtt er en egenskap mange av oss gjerne kunne tenkt oss, men både vi mennesker og andre pattedyr, som hunder og aper, greier utmerket godt å smake det søte. Katter kan likevel få smaken på godteri — andre egenskaper ved snacksen, som fett og salt, greier de nemlig å registrere, antar forskerne.

Så hvis du tenker å være grei å stikke til pus litt iskrem når sola titter fram seinere i påsken, må du tenke om igjen. Hun blir nok mer glad for en salt fisk.