<strong>KJØTT :</strong> Kjøttkonsumet er en trussel for klimaet, viser forskning fra Cambridge og Aberdeen university, publisert i tidsskiftet Nature Climate Change.  Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
KJØTT : Kjøttkonsumet er en trussel for klimaet, viser forskning fra Cambridge og Aberdeen university, publisert i tidsskiftet Nature Climate Change. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer

-Kjøttforbruket må ned, sier forskere

Slik spiser du klimavennlig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) En ny studie publisert i  Nature Climate Change slår fast at dersom dagens globale kostholdstrender fortsetter vil utslippene knyttet til matproduksjon alene overstige de globale målene for klimagassutslipp i 2050.
  
Befolkningsvekst og en dreining mot et vestlig kosthold, med økt konsum av kjøtt og melkeprodukter gjør at man i framtida ikke klarer å dekke matbehovet uten å ta i bruk mer beitemark.

Forskerne estimerer at klimagassutslipp fra matproduksjon vil stige med 80 prosent dersom kjøtt og melkekonsumet fortsetter å stige i samme tempo som nå.

Derfor må kjøttforbruket ned, og vi må redusere matsløsing, konkluderer forskerne.  

Økologisk mat er ikke klimavennlig For de som tror de hjelper klimaet ved å spise økologisk kan denne studien være dårlige nyheter.
Økologisk matproduksjon gir mindre avling, og dyr i økologisk produsjon har mer plass å boltre seg på enn dyr i konvensjonelt landbruk.  

Framtiden i våre hender anbefaler likevel å kjøpe økologisk, men ikke på grunn av klimaet.

- Det er sprikende dokumentasjon på om økologisk er mer eller mindre klimavennlig. Vi anbefaler å spise økologisk, ikke på grunn av klima, men på grunn av dyrevelferd og av hensyn til naturmiljøet med tanke på sprøytemidler, sier Christoffer Ringnes Klyve, leder av klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender til Dagbladet.

  500 gram i uka
Det norske Helsedirektoratet anbefaler også å redusere kjøttkonsumet. I kostholdsrådene skriver de:

«Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg. Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe, sau og geit.»

«Melk og ost er en del av hverdagsmaten for mange. Det er bra. Husk at det er lurt å velge de magre meieriproduktene til hverdags.»

Klimavennlig mat
Framtiden i våre hender mener kostholdsrådene går i riktig retning, men at det norske kostholdet har forbedringspotensiale. 

- De norske kostholdsrådene er mer klimavennlige enn det norske kostholdet. Anbefalt mengde kjøtt ble senket fra 700 til 500 gram i 2011, men selv 500 gram i uka er nok mer enn det bør være i 2050, sier Christoffer Ringnes Klyve, leder av klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender til Dagbladet.

Hvordan bør man spise?
- Vi anbefaler å kutte ut en kjøttmiddag i uka, eller redusere mengden kjøtt på tallerkenen.

<strong>KJØTTFRI DAG :</strong>  Christoffer Ringnes Klyve, leder av klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender anbefaler en kjøttfri dag i uka, og å spise vil og fisk heller enn storfekjøtt. Foto: Framtiden i våre hender
KJØTTFRI DAG : Christoffer Ringnes Klyve, leder av klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender anbefaler en kjøttfri dag i uka, og å spise vil og fisk heller enn storfekjøtt. Foto: Framtiden i våre hender Vis mer

Kan du gi meg fem klimavennlige mat-tips?
- Jeg kan gi deg ett tips: spis mere planter.  

- Spis vilt og fisk
Dersom man likevel vil spise kjøtt er vilt det beste alternativet, mener Klyve. Dette kjøttet kommer ikke fra dyr som lever på grunn av menneskelig aktivitet, og gir derfor ikke økte utslipp. Av husdyr er kylling og svinekjøtt det beste kjøttet for klimaet, men fisk og sjømat er mer klimavennlig enn kjøtt.

SINTEF anbefaler også å spise sjømat dersom man vil spise klimavennlig. 

Men hva med kyllingproduksjon? Økologisk kyllingproduksjon er plasskrevende. Er ikke det mer klimavennlig å produsere mest mulig kylling på minst mulig plass? 

- Det stemmer det, men vi er også opptatt av dyreetikk. Hvor mange kyllinger er det greit å ha på begrenset plass? I tillegg kommer risikoen for sykdommer og epidemier. Verdens helseorganisasjon frykter at den neste store epidemien vil oppstå i store besetninger av svin eller kylling som lever for tett, sier Klyve til Dagbladet.

PS: Dersom du likevel ikke er motivert for å kutte ut kjøttet, så anbefaler FAO at man i framtida tar i bruk insekter som mat. Insekter er en klimavennlig proteinkilde.

Klikk for tittel

Klikk for innhold

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer