-Kjøttforbruket må ned, sier forskere

Slik spiser du klimavennlig

KJØTT : Kjøttkonsumet er en trussel for klimaet, viser forskning fra Cambridge og Aberdeen university, publisert i tidsskiftet Nature Climate Change.  Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
KJØTT : Kjøttkonsumet er en trussel for klimaet, viser forskning fra Cambridge og Aberdeen university, publisert i tidsskiftet Nature Climate Change. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) En ny studie publisert i  Nature Climate Change slår fast at dersom dagens globale kostholdstrender fortsetter vil utslippene knyttet til matproduksjon alene overstige de globale målene for klimagassutslipp i 2050.  Befolkningsvekst og en dreining mot et vestlig kosthold, med økt konsum av kjøtt og melkeprodukter gjør at man i framtida ikke klarer å dekke matbehovet uten å ta i bruk mer beitemark.

Forskerne estimerer at klimagassutslipp fra matproduksjon vil stige med 80 prosent dersom kjøtt og melkekonsumet fortsetter å stige i samme tempo som nå.

Derfor må kjøttforbruket ned, og vi må redusere matsløsing, konkluderer forskerne.  

Økologisk mat er ikke klimavennlig For de som tror de hjelper klimaet ved å spise økologisk kan denne studien være dårlige nyheter. Økologisk matproduksjon gir mindre avling, og dyr i økologisk produsjon har mer plass å boltre seg på enn dyr i konvensjonelt landbruk.  

Framtiden i våre hender anbefaler likevel å kjøpe økologisk, men ikke på grunn av klimaet.

- Det er sprikende dokumentasjon på om økologisk er mer eller mindre klimavennlig. Vi anbefaler å spise økologisk, ikke på grunn av klima, men på grunn av dyrevelferd og av hensyn til naturmiljøet med tanke på sprøytemidler, sier Christoffer Ringnes Klyve, leder av klima- og miljøavdelingen i Framtiden i våre hender til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer