Kreft

Kjøttfunn ryster: Advarer

Frankrike tar grep for å kutte konsumering av skinker, pølser og liknende kjøttvarer etter urovekkende funn.

ØKER KREFTFAREN: Ny forskning sier at fransk charcuterie kan øke risikoen for kreft. Foto: NTB
ØKER KREFTFAREN: Ny forskning sier at fransk charcuterie kan øke risikoen for kreft. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Franske helsemyndigheter bekrefter at de har funnet en sammenheng mellom såkalte nitrater, som er lagt inn i prosessert kjøtt, og tykktarm- og endetarmskreft. Det skriver The Guardian.

Nitratene blir lagt til i en rekke kjøttprodukter for å bedre smaken og holdbarheten, samt for å hjelpe svinekjøtt å få den velkjente rosa fargen.

Stort marked

Anses, organet som har ansvar for matsikkerheten i Frankrike, sier at undersøkelsenes konklusjon er lik den Verdens Helseorganisasjon (WHO) kom fram til i 2015.

Anses anbefaler franske myndigheter å ta grep. Markedet for slik mat, som går under samlebetegnelsen «Charcuterie», er stort i Frankrike.

De er et av landene i verden som er størst produsent på nettopp slik type mat.

Anses skriver i en uttalelse at de anbefaler at bruken av disse nitratene må ned.

BURGER: Et parti med burgeren «Thick & Juicy Big Beef Burger» fra Nordfjord kjøtt trekkes tilbake på grunn av høyt innhold av bakterien E. Coli. Programleder: Jeanette. N. Vik Vis mer

Tar grep

Franske myndigheter har allerede annonsert at de vil lansere en plan for å redusere bruken av slike nitrater.

- Det handler om å kutte bruken til der det bare er helt nødvendig. Reduksjonen må skje på en balansert måte som garanterer matsikkerheten for forbrukeren, sier den franske landbruksministeren i en uttalelse ifølge The Guardian.

WHOs advarsel i 2015 gjaldt for all prosessert kjøtt.

Fra bacon som spises i store mengder i USA og Storbritannia, til spansk chorizo, tyske bratwurst og fransk charcuterie.

- Når man møter slike fakta må den politiske eliten ta grep, krevde kampanjegruppa Foodwacth og League Against Cancer i en felles uttalelse den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer