- For å si det forsiktig: Tiltaket vil få svært negative konsekvenser for norsk matproduksjon og selvforsyning, sier nestleder Bjørn Gimming i Norges Bondelag til Dagbladet.
Bondelaget har levert et 33 sider langt høringsnotat til den omfattende rapporten Klimakur 2030, som er utarbeidet på oppdrag fra regjeringen.
- Dette forslaget framstår som svakt begrunnet og dårlig utredet. Det er ikke noe å bygge en klimapolitikk for landbruket på, sier Gimming.
- Dropp rødt kjøtt
Klimakur-rapporten foreslår tiltak som kan kutte utslipp tilsvarende 50 millioner tonn CO₂ over ti år. Utredningen viser til 60 ulike klimatiltak analysert i flere ulike sektorer.
Blant tiltakene er en storstilt overgang fra kjøtt til et mer plantebasert kosthold. Dette skal bidra til at jordbruket kutter mer enn 5 millioner tonn CO₂-ekvivalenter innen 2030.
- Det største reduksjonspotensialet her ligger i kostholdsendring og mindre matsvinn. Kostholdstiltaket går ut på at vi gradvis spiser mindre rødt kjøtt og mer plantebasert kost og fisk, het det i pressemeldingen fra Miljødirektoratet da rapporten ble levert i januar.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger