Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjus-saken: Kaos og strid i Høyesterett

Høyesterettsjustitiarius Carsten Smith og høyesterettsdommerne Jan Skåre og Magnus Aarbakke er kanskje inhabile. Høyesterettsdommer Karin Bruzelius er trolig inhabil, mens høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohn ganske sikkert er inhabil. Høyesterettsdommerne Jens Bugge og Ketil Lund er ikke inhabile, men må møte sammen - mot sin vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik er situasjonen når Høyesterett starter den historiske behandlingen av ankesaken fra rasistdømte Jack Erik Kjuus i dag.

- Det er en spesiell situasjon, ja. I og med at også høyesterettsdommer Lars Oftedal Broch er sykemeldt, vil antallet dommere - inklusive høyesterettsjustitiarius - i verste fall bli redusert fra 19 til 13, sier direktør Gunnar Bergby i Høyesterett, og forsikrer:

- Når det gjelder konflikten mellom Bugge og Lund innvirker ikke den på behandlingen av ankesaken. En personstrid er ingen gyldig hindring fra å møte i retten.

Partiprogram

Ankesaken fra leder Jack Erik Kjuus i Hvit Valgallianse blir den første saken i Høyesterett på over et halvt år hvor Bugge og Lund møter sammen. På grunn av fiendskapet i kjølvannet av oppgjøret om de hemmelige tjenestene har de to høyesterettsdommerne sluppet å dømme i samme rett, inntil plenumsbehandlingen tvinger dem til det i dag.

Striden mellom Bugge og Lund er imidlertid ikke det eneste problemet Høyesterett må håndtere når forhandlingene starter klokka 09.15 i dag.

Smiths svigersønn

I likhet med høyesterettsjustitiarius Carsten Smith må høyesterettsdommerne Magnus Aarbakke og Jan Skåre, av habilitetshensyn, redegjøre for sine familiære forhold til utlendinger.

Mens Smiths svigersønn er halvt nigeriansk og halvt engelsk, er Aarbakkes svigerdatter amerikansk mulatt. Jan Skåres «problem» er at et av barnebarna hans har afrikansk blod i årene.
Noe større risiko for «walk over» på grunn av inhabilitet har høyesterettsdommer Karin Bruzelius. En ting er at hun er av svensk opprinnelse. Mer alvorlig er det at hun var saksbehandler i Justisdepartementets lovavdeling da man fikk odelstingsproposisjonen som førte fram til paragraf 135a i straffeloven, og som Kjuus ble dømt etter.

Minst tvil er er det om høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohns inhabilitet. Som riksadvokat var det han som tok avgjørelsen om å reise den mye omtalte rasisttiltalen mot Kjuus.

Sterilisere

Kjuus ble 21. februar i år dømt til 60 dagers betinget fengsel for å skrevet truende og «forhånende» utsagn om adoptivbarn i Hvit Valgallianses partiprogram. I programmet anbefalte Kjuus blant annet at adoptivbarn må steriliseres for å få lov til å bo i Norge.
Kjuus mener dommen strider mot Grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet, og anket direkte til Høyesterett.

Hele Norges coronakart