Kl 04: Vekkes av politiet Seks timer senere legges handikappede Rabih på flyet til Beirut

BRUTAL OPPVÅKNING: 2635 uten oppholdstillatelse er sendt ut hittil i år, mot 2286 til samme tid i fjor.

SENDT TIL BEIRUT: Tungt handikappede Rabih (31) ble imorges sendt med et fly til Beirut. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Privat
SENDT TIL BEIRUT: Tungt handikappede Rabih (31) ble imorges sendt med et fly til Beirut. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgentimene i dag var Politiets utlendingsenhet (PU) i gang med flere operasjoner for å sende utlendinger uten lovlig opphold ut av landet.

En av dem var Rabih Atie (31), som ifølge broren Imad ble hentet på Jeløya klokka fire i morges.

Beirut-flyet
- De rullet ham inn i et pledd, og tok ham inn i en sykebil, sier Imad til Dagbladet.

Han synes politifolkene var hyggelige og oppførte seg bra, men skjønner ikke hvorfor de måtte komme grytidlig og uten at han var forberedt.

- Jeg sa at de ikke behøvde komme så tidlig. De var her for et år siden også, på samme tid av døgnet, men da dro de da de så hvor handikappet han er, sier Imad Atie.

24-timers hjelp
Seks timer etter at Rabih Atie ble hentet hjemme på Jeløya ved Moss, ble han, Naser Hassan (31) og to andre med avslått oppholdstillatelse satt på et fly til Beirut.

Imad Atie forteller at deres søster har fått billett til Beirut av politiet og at hun skal være der i 14 dager for å ta seg av Rabih.

- Rabih sitter i rullestol og trenger hjelp 24 timer i døgnet, sier Imad. Han forteller at foreldrene er gamle og for syke til å ta seg av sønnen.

Det er også grunnen til at Rabih for fire år siden kom til Norge, hvor han har sin bror og søster.

Splittet Slik Dagbladet skrev tidligere i dag, ble palestinsk-libanesiske Naser Hassan hentet fra et asylmottak ved Lillestrøm i går morges klokka halv sju. Han ble plassert på mottaket på Trandum, hvor utlendinger uten lovlig opphold interneres i påvente av utsending.

I dag morges ble han sendt med samme fly som Rabih Atie.

Nå sitter Ruba (29) alene igjen i Norge med parets to barn Mohammed (2) og Taim (5 måneder).

 - Igår ettermiddag tok vi bagasjen hans til Trandum, men de lot meg ikke treffe ham, forteller Ruba. I morges fikk hun på nytt avslag da hun ringte og spurte om å få treffe ham.

Paret har måttet betale en høy pris for kjærligheten.

For fire år siden flyktet de fra Dubai, hvor familiene deres har vært fremmedarbeidere. Da hennes familie i Dubai nektet dem å gifte seg, flyktet de til Norge.

Bekrefter
Nå er familien splittet, og Ruba og de to barna vet ikke når de får se Naser igjen.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de ikke tenker på oss som en familie, sa en fortvilet Ruba da Dagbladet snakket med henne i går.

SPLITTET FAMILIE: - Jeg spurte en av politifolkene da de kom: «Hvordan kan dere splitte oss? Vi er en familie og har to barn.» Han sa bare at han hadde disse ordrene, fortalte Ruba (29) til Dagbladet igår, etter at barnas far Naser hadde blitt hentet av politiet. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
SPLITTET FAMILIE: - Jeg spurte en av politifolkene da de kom: «Hvordan kan dere splitte oss? Vi er en familie og har to barn.» Han sa bare at han hadde disse ordrene, fortalte Ruba (29) til Dagbladet igår, etter at barnas far Naser hadde blitt hentet av politiet. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«Vi kan bekrefte at vi har hatt en uttransport til Beirut i Libanon dag, og at fire personer ble returnert med et fly som vi hadde leid. Reisen foregikk som planlagt og ankomsten har gått bra. Informasjon om helsen til de som ble uttransportert er taushetsbelagt», skriver Politiets utlendingsenhet i en epost til Dagbladet nå i ettermiddag.

Brutale oppvåkninger
Mange utlendinger som har fått avslag på oppholdssøknaden har opplevd liknende brutale oppvåkninger som Rabih og Naser og familiene deres.

Hittil i år, til og med 30. juni, er 2635 utlendinger uten lovlig opphold sendt ut av landet, opplyser Politiets utlendingsenhet. I samme periode i fjor var tallet 2286.

Trønder-Avisa meldte tidligere idag at sju palestinske søstre og deres mor ble vekket klokka halv sju i morges, og satt på et fly til Gardermoen for deretter å uttransporteres. Faren deres ble pågrepet for en måned siden, og har siden sittet på Trandum.

Dagbladet skrev i går om Jasmin Tunc, som dagen etter 18-årdagen sin på torsdag fikk beskjed om at hun og familien når som helst kan bli kastet ut av landet.

«Norge liker ikke meg»
Nylig meldte Stavanger Aftenblad at Neda (12) og hennes familie ble hentet klokken 1.30 og satt på et fly til Oslo. Deretter ble familien på to voksne og fire barn i alderen fire til tolv år sendt videre til København og deretter Amman i Jordan.

Mange har reagert på at mindreårige som har tilbrakt hele eller store deler av sitt liv i Norge sendes ut av landet.

«Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg», sa Neda til NRK ved en tidligere anledning.