Kl. 12.10: - Legger fram nye e-poster Kl. 13.40: - Legger ikke fram nye e-poster

Audun Lysbakken skulle i dag legge fram nye dokumenter i selvforsvarssaken. Så ombestemte han seg.

LA IKKE FRAM ALT: Statsråd Audun Lysbakken under pressekonferansen for snart to uker siden, der han sa at alle relevante dokumenter nå var lagt på bordet. Foto: Jacques Hvistendahl
LA IKKE FRAM ALT: Statsråd Audun Lysbakken under pressekonferansen for snart to uker siden, der han sa at alle relevante dokumenter nå var lagt på bordet. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka ti over tolv i dag, fikk Dagbladet bekreftet at Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) kom til å offentliggjøre enda flere dokumenter i den betente selvforsvarssaken. Halvannen time senere kom kontrabeskjeden:

- Alle signaler fra oss har vært at vi håpet på å få det over i dag, men når jeg nå fikk den endelige bekreftelsen, viste det seg at vi kom til å bruke lenger tid på kvalitetsikringen. Så i stedet for å sende ut noe sent i kveld, venter vi til mandag. Det er helt udramatisk, sier kommunikasjonssjef i BLD, Maria Brit Espinoza til Dagbladet.

- Men dere bekreftet tidligere i dag at dokumentene ville bli offentliggjort i løpet av dagen. Har kommunikasjonen vært for dårlig, eller er offentliggjøringen stanset av noen?

- Om det har blitt framstilt tidligere at vi helt sikkert kom til å sende ut dette i dag, beror det på en misforståelse. Vi hadde et håp om å sende det ut i dag, men det er ingen dramatikk i dette, sier hun.

Det har gått halvannen uke siden statsråd Audun Lysbakken la fram det han mente var alle relevante dokumenter i den såkalte selvforsvarssaken. Onsdag 22. februar sa Lysbakken til Dagbladet:

- Nå har vi lett gjennom innbokser og utbokser. Dette er alt vi har.

To dager senere avslørte Dagbladet at det ikke stemte. E-posten som Dagbladet skrev om fredag 24. februar, avslørte at departementet svarte på SUs første pengefrieri, selv om Lysbakken to dager tidligere hardnakket hevdet at henvendelsen aldri ble besvart.

Det fikk statsminister Jens Stoltenberg til å reagere. Han krevde full gjennomgang:

- Dette viser at det er nødvendig med en ny gjennomgang av saken og hele saksbehandlingen, sa Stoltenberg til Dagbladet.

Etter grundige søk gjennom den siste uka, der departementet har hentet inn ekstern eksperthjelp, vil barne- , likestillings-, og inkluderingsministeren i løpet av dagen legge fram flere e-poster om selvforsvarspengene.

Dokumentene skulle sendes Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag. Men kort tid etter at departementet bekreftet dette, snudde de, og vil likevel ikke legge fram noe før mandag.

Etter det Dagbladet erfarer, er det flere enn ti dokumenter som ikke tidligere har vært kjent i saken.

En kilde sier at dokumentene ikke bringer noe vesentlig nytt, men "drar i samme retning" som dokumentene som tidligere er kjent.

Statsministerens kontor som har vært involvert i håndteringen siden kontrollkomiteen begynte å stille spørsmål, har kjennskap til materialet som nå er gravd fram.

Etter det Dagbladet erfarer, er vurderingen at dokumentene utfyller bildet og gir noen nyanseringer av saksbehandlingen, men ikke gjør saken mer alvorlig enn den allerede er.

Dagbladet skrev allerede for en uke siden at departementet hadde enda flere e-poster som ikke var offentliggjort.