OPPGITT: Advokatene Victoria Holmen (t.v.) og Marijana Lozic, som er forsvarere for Christer Tromsdal i voldtektssaken,  var i dag omtrent like lite fornøyd med utfallet av rettssaken i lagmannsretten som statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim. Arkivfoto: ESPEN RØST
OPPGITT: Advokatene Victoria Holmen (t.v.) og Marijana Lozic, som er forsvarere for Christer Tromsdal i voldtektssaken, var i dag omtrent like lite fornøyd med utfallet av rettssaken i lagmannsretten som statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim. Arkivfoto: ESPEN RØSTVis mer

Kl. 16.56: Frikjent Kl. 16.58: Skyldig

Christer Tromsdal gråt av lettelse da han ble trodd av juryen i voldtektssaken. To minutter seinere satte lagdommerne ned foten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Forretnings- mannen Christer Tromsdal (41), som i fjor ble dømt i Oslo tingrett for flere voldtekter mot to kvinner han tidligere har vært i forhold med, trodde i dag at ankesaken hadde endt med stikk motsatt utfall.

I stedet må både Tromsdal, de påståtte voldtektsofrene, Økokrim og advokater tåle en ny rettsrunde i den uvanlige sedelighetssaken.

Frikjent av juryenEtter over tre timer på bakrommet, kom de ni jurymedlemmene i Borgarting lagmannsrett inn i rettssalen. Juryformannen leste høyt og tydelig opp «nei» på alle skyldspørsmål. 41-åringene må frikjennes for voldtektsanklagene, var konklusjonen etter den to uker lange, opprivende rettssaken.

Tromsdal begynte å gråte av lettelse, mens en av de fornærmede var tilsvarende fortvilet noen meter unna og fikk støtte av sjokkerte bistandsadvokater.

Men dramaet var langt fra over da lagdommer Dag Minsaas og de to andre fagdommerne trakk seg tilbake for en svært kort rådslagning. Da de kom tilbake etter to minutter, ble det klart at juryen var overkjørt: Dommerne mente enstemmig at Tromsdal er «utvilsomt skyldig» i voldtektssaken, og setter lagrettens kjennelse til side.

Det innebærer at saken nå må behandles helt på nytt i lagmannsretten, denne gangen for såkalt meddomsrett (fagdommere og lekdommere) - uten jury. Heller ikke det vil imidlertid skje uten motstand.

- Vi anker fagdommernes avgjørelse til Høyesterett, og starter arbeidet med det umiddelbart, sier advokat Marijana Lozic, en av Tromsdals to forsvarere, til Dagbladet.

OpprørtEn slukøret Christer Tromsdal ble i kveld nok en gang ført tilbake til varetektscella av arrestforvarerne, mens hans sterkt pregede ekssamboere må belage seg på å forklare seg detaljert for tredje gang i en rettssal om det politiet mener er gjentatte seksuelle overgrep.

Økokrim, som parallellt med voldtektssaken forbereder en større bedrageritiltale mot Tromsdal, var også lite tilfreds med utfallet av dagen.

- Jeg er overrasket over lagrettens kjennelse, men konstaterer at lagdommerne har funnet tiltalte utvilsomt skyldig. Vi får bare forberede oss på en ny runde i retten, sier statsadvokat Geir Kavlie til Dagbladet.

Tromsdals forsvarsadvokater var på sin side opprørt over slutten på runde to.

IKKE FRIKJENT LIKEVEL: Christer Tromsdal, her i Ullersmo landsfengsel, måtte tilbake på cella i dag med visshet om at han ennå har voldtektsanklagene hengende over seg. Foto: GUNNAR HULTGREEN
IKKE FRIKJENT LIKEVEL: Christer Tromsdal, her i Ullersmo landsfengsel, måtte tilbake på cella i dag med visshet om at han ennå har voldtektsanklagene hengende over seg. Foto: GUNNAR HULTGREEN Vis mer

- Atter en gang ser vi at fagdommerne hever seg over lekfolkenes veloverveide beslutning. Etter to uker med jurymedlemmenes samvittighetsfulle vurderinger av bevisene fulgt av tre timer lange drøftelser, finner lagdommerne det for godt å forkaste alt deres arbeid med et pennestrøk etter to minutter på bakrommet. Det er svært beklagelig for hele rettssystemet, ikke minst med tanke på at dette var en sak der ord sto mot ord og det ikke fantes objektive beviser, mener Lozic.

Hun viser til at situasjonen for Tromsdal er ubeskrivelig.

- Tenk på den belastningen vår klient har hatt, ved først å endelig få følelsen av «jeg blir trodd», for så å få alt knust, sier advokaten.

Fikk tre årI Oslo tingrett ble Tromsdal dømt til tre års fengsel, i tillegg til å betale erstatning på 100 000 kroner til hver av de to kvinnene.

- Det er skjerpende i denne saken at overgrepene har pågått over relativt lang tid og at tiltalte utnyttet kvinner som til tider har vært langt nede, heter det i dommen.

Den eneste formildende omstendigheten tingretten omtalte var at 41-åringen hadde sittet lenge i varetekt.

Tingretten mente at begge de fornærmede framsto som svært troverdige, og at kvinnenes forklaringer om detaljer i overgrepene er svært like, til tross for at ingenting tyder på at de kan ha samkjørt forklaringene. I tillegg ble det lagt vekt på flere beslaglagte brev, der Tromsdal blant annet skrev «Jeg skal aldri voldta deg igjen» til det ene antatte offeret.

Tromsdal har hele tiden hevdet seg uskyldig, og har ment at han er utsatt for en vendetta iverksatt av Økokrim og kvinnene som anmeldte ham.

- Jeg har gjort mye dumt, men voldtektsmann er jeg ikke. Dette er løgn fra ende til annen, sa tiltale selv i dag før juryen trakk seg tilbake.

Det er foreløpig uklart når en ny rettssak vil bli berammet.

- VOLDTATT: Tromsdals ekskone har tidligere fortalt Dagbladet om hvor tungt det er å forklare seg i retten om overgrepene.
- VOLDTATT: Tromsdals ekskone har tidligere fortalt Dagbladet om hvor tungt det er å forklare seg i retten om overgrepene. Vis mer