«Kl. 17.32 ringte en fortvilet person nødtelefonen og sa at politiet var altfor sene. Alle på øya var allerede skutt.»

Først en time seinere pågrep politiet drapsmannen på Utøya.

22. JULI:  Her ankommer politiets beredskapstropp Utøya over en time etter at de første nødanropene kom inn til politiet.
22. JULI: Her ankommer politiets beredskapstropp Utøya over en time etter at de første nødanropene kom inn til politiet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utskrifter fra politiets lydlogger som er offentliggjort i dag, viser tydelig den fortvilte situasjonen på Utøya i de 75 minuttene Anders Behring Breiviks drapsraid pågikk.

Politiet fikk den aller første meldingen om skytingen klokka 17.24.44 da AMK overfører en telefonsamtale til operasjonssentralen i Nordre Buskerud.

«Operasjonsleder var satt på medlytting fra AMK og kom rett inn i en intens samtale mellom en mannsperson og operatøren på AMK. Samtalen mellom AMK og mannspersonen handlet om skyting på Utøya og at flere folk lå nede, og muligens var døde. Politiet ble etter hvert koplet til samtalen og kunne kommunisere med mannen.»

«Mannen forklarte at det var kommet i land en mannsperson i politiuniform, og hadde begynt å skyte på folk med et automatgevær. Samtalen ble brutt kl. 172610», heter det i politirapporten.

- Skyting over alt Neste nødanrop politiet svarte på kom inn klokka 17.25 ifølge loggen. Innsatsleder i Nordre Buskerud svarte på ett nødanrop der en mann eller gutt  ringte fra Utøya.

«Han meldte at det var skyting på Utøya og at det var panikk. P31a spurte om han visste hvem gjerningsmennene var, men det visste ikke innringeren. På spørsmål om hvor på øya skytingen var, fikk P31a til svar at det var over alt. Samtalen ble avsluttet med at P31a gav råd om å søke dekning.» skriver politiet.

I evalueringsrapporten beskriver politiet deretter denne hjerteskjærende telefonsamtalen som kom inn få minutter seinere.

«Kl. 1732 viste lydloggen at en fortvilet person ringte nødtelefonen, og sa at politiet var altfor sene. Alle på øya var allerede skutt.»

Fra dette tidspunktet eksploderte det med telefonpågang til operasjonsentralen, heter det.

Først over en time etter de første nødanropene til politiet, mellom klokka 18.32-18.34 pågripes gjerningsmannen på Utøya. Da er 69 personer drept eller påført dødelige skader.

Eskil Pedersen ringte politiet AUF-leder Eskil Pedersen var en av de første som kom gjennom til politiet, viser rapporten som i dag er lagt fram.

Slik beskrives samtalen i materialet politiet har lagt fram i dag.

«Cirka klokka 17.30 viste lydloggen at operasjonsleder mottok en telefon fra AUF-lederen som opplyste om at AUF-leiren var under angrep fra mann som skyter. Operasjonsleder bad om bekreftelse på om den som skjøt hadde politiuniform på seg. Dette visste ikke AUF-leder. AUF-leder sa de hadde forlatt øya i båt og fikk beskjed om å søke sikkerhet. AUF-leder spurte om det var sendt folk, og fikk beskjed om at det var folk på vei. »

Politiet har i dag presentert 54 punkter hvor de mener de kan forbedre seg.