Kl: 17.35: - Politiet er bare noen minutter unna

Politiet ga de livredde ungdommene beskjed om at de bare var minutter unna. Likevel tok det nesten en time før terroristen Anders Behring Breivik ble pågrepet.

FØRST KLOKKA 18.24: Politiets beredskapstropp, Delta, gikk i land på Utøya klokka 18.24, over 50 minutter etter at det ble sagt til de som ringte nødsentralene, at politiet bare var minutter unna.
FØRST KLOKKA 18.24: Politiets beredskapstropp, Delta, gikk i land på Utøya klokka 18.24, over 50 minutter etter at det ble sagt til de som ringte nødsentralene, at politiet bare var minutter unna.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skal flere av polititjenestemennene som deltok i pågripelsen av Anders Behring Breivik, vitne i Oslo tingrett.

Politiaksjonen har fått kritikk fra flere hold og i mars beklaget politidirektør Øystein Mæland at terroristen ikke ble pågrepet tidligere.

Kl. 17.21 avfyrte Breivik sine to første skudd på Utøya. Politiet fikk den første meldingen klokka 17.24. Mellom klokka 18.32 og 18.34 ble terroristen pågrepet.

- Kommer så fort vi kan
Dagbladet kjenner innholdet i flere av de desperate nødsamtalene mellom ungdommene på øya og politiets operasjonssentral.

Kl. 17.26 sier en operatør følgende til en livredd ungdom:

- Vi prøver å samle styrkene, så kommer vi så fort vi kan.

Tre minutter senere ber de en annen innringer komme seg i sikkerhet, samtidig som de understreker at de har mennesker på vei. Det samme budskapet blir gjentatt i en samtale to minutter senere. Kl. 17.32 sier en av politiets operatører til en ungdom:

- Vi har fått melding. Vi har mannskaper på vei ut.

Utøya-overlevende Eivind Rindal (23) ringte politiet to ganger den 22. juli, første gang fra Sydspissen av øya klokka 17.31.20.

- Da hadde jeg en om lag ett minutts lang samtale med politiet. Jeg fortalte at det ble avfyrt skudd og at ungdommer hadde lagt på svøm, og at de kom til å trenge hjelp. Politiet svarte at hjelp var på vei, sier Rindal, som har gitt Dagbladet tillatelse til å trykke denne samtalen i sin helhet:
 
Rindal: Ja, det er Eivind Rindal som ringer. Jeg ringer fra Utøya i Tyrifjorden.
Politiet: Ja, vi har mennesker på vei.
Rindal: Kjempebra.
Politiet: Ja.
Rindal: Jeg vil bare si at det er en god del mennesker her som er samla på..
Politiet: Ja, jeg veit det.
Rindal: Sydspissen av øya.
Politiet: Sydspissen av øya.
Rindal: Ja, mange mennesker som er ved stranda. Folk er redde.
Politiet: Ja, det er jeg fullstendig klar over.
Rindal: Og ehh..
Politiet: Ja, vi, vi kommer. Vi er på vei.
Rindal: Flott.
Politiet: Hei.

Rindal sier at han i etterkant har reflektert mye over at politiet sa at hjelp var på vei i løpet av denne samtalen.

- Jeg følte at de ikke hadde helt kontroll over det som skjedde. De sa at hjelp var underveis. I ettertid har jeg tenkt at de ikke ga informasjon om hvordan situasjonen faktisk var, eller om når hjelp kunne ventes. Jeg har forståelse for at de der og da fikk inn mange samtaler, men likevel mener jeg at ting kunne blitt gjort annen og bedre måte, sier 23-åringen.

- Bare noen minutter unna Flere av ungdommene som ringte nødetatene spurte desperat om politiet var langt unna. I en samtale som startet kl. 17.35 sier en av operatørene på spørsmål om det er lenge til de kommer:

- Ja, vi... Det er ikke, de er bare noen minutter unna dere nå.

Politiet ankom først Utøya kl. 18.26.

Budskapet om at de bare var minutter unna ble gjentatt overfor en annen person kl. 17.37. Han lurte på om politiet kunne kjappe seg:

- Jada, de er, de er bare minutter unna dere.

Den første patruljen var på plass på kaia ved Utvika kl. 17.51. De fant ingen båter og kom seg ikke over til øya. Etter hvert fikk de beskjed om å skaffe båter til beredskapstroppen, som var på vei fra Oslo, og til tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt. De skulle dra fra Storøya, noen kilometer fra Utøya.

Ba om hæren Kl. 17.38 sa en innringer at de måtte få ut helikopter og hæren.

- Ja, det er full fart, mannskaper ut til dere

Situasjonen var åpenbart kaotisk. Kl. 17.43 får en bekymret pårørende følgende beskjed:

- Vi har ikke noe oversikt. Mannskapene våre er der i løpet av noen minutter nå. Ehm vi gjør det vi kan, så vi, vi har dessverre ikke oversikt.

Som både Dagbladet og VG har skrevet tidligere, snakket Håvard Vederhus, leder av Oslo-AUF, med politiet fra kl. 17.49.

- Jada, vi er på vei langs vei og luft og det meste. (...) Bare hold dere i skjul og hold dere samla, sa operatøren.

- Ikke svøm En ungdom som ringte og sa at han ikke klarte å svømme fra stranda, fikk rett før kl. 18 følgende beskjed:

- Ja, politiets aller, aller beste styrker, spesialenhet, er på vei oppover, så nå må du være så snill og finne deg et sted du kan gå i dekning. (...) Ligge lavt, gjerne i skjul og dekning. Og, og ikke, ikke gå, ikke løpe og ikke prøv å svømme. Det aller, aller beste du kan gjøre nå, det er å ligge heilt i ro

Kl. 18, over en halvtime før Breivik ble pågrepet, sier en operatør følgende til en pårørende:

- Ja. Vi driver og får kontroll.

Sju minutter senere fikk en bekymret forelder råd om å be sitt barn om å holde seg i ro på et sted i skjul og ikke prøve å svømme

Kl.18.10, over tjue minutter før Breivik ble pågrepet, var budskapet til en ungdom:

- Ja. Vi er, vi er rundt deg, for å si det sånn.

- Kom dere i sikkerhet Så godt som alle innringerne ble bedt om å komme seg i sikkerhet og om å gjemme seg. 

Samtidig fikk flere beskjed om å holde seg sammen.

Kl. 18.15 hadde tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt og Beredskapstroppen i Oslo dratt med båt fra Storøya, noen kilometer nord for Utøya. Samtidig sendte tjenestemennene som var ved Utvika private båter i deres retning. Politibåten ble overlesset og havarerte. Tjenestemennene gikk over i de private båtene, men politiets evalueringsutvalg erkjenner at havariet forsinket aksjonen.

Kl. 18.26, 51 minutter etter at politiet for første gang ga beskjed om at de var «minutter unna», var den første politipatruljen i land på Utøya. Mellom seks og åtte minutter senere ble han pågrepet.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen mener det er uheldig hvis politiet sa de var minutter unna nesten en time før Breivik ble pågrepet.

- Hvis det stemmer, så er det uheldig. Vi vet jo at Håvard Vederhus fikk høre at de var på vei til vanns, til lands og i lufta, det stemte jo ikke at de var på vei i lufta i alle fall. En hver feil er beklagelig. Selv om dette var en vanskelig dag for politiet også er det lett å være enig i at dette er uheldig, sier Larsen til Dagbladet. 

Nordre Buskerud politidistrikt sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere detaljer i saken så lenge rettssaken pågår, og henviser til politiets evaluering som ble offentliggjort i mars.

RINGTE POLITIET: Eivind Rindal, tidligere fylkessekretær for AUF i Nord-Trøndelag ringte politiet to ganger under massakren. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet
RINGTE POLITIET: Eivind Rindal, tidligere fylkessekretær for AUF i Nord-Trøndelag ringte politiet to ganger under massakren. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet Vis mer