KLA erobrer kjempe-gruve

Den kosovoalbanske geriljaen KLA har tatt Kosovos største kullgruve. Erobringen betyr at en av Kosovos viktigste industrivirksomheter, med 1700 arbeidsplasser, er stengt. Det er en formidabel maktdemonstrasjon fra KLAs side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like oppsiktsvekkende er det at gruva ligger bare 15 kilometer fra hovedstaden Pristina. Gruva er en viktig inntektskilde for de serbiske myndighetene, og leverer råvarene til et kraftverk som forskyner både Serbia, Makedonia og Hellas med strøm.

- Vi står her på et høydedrag og kan se Pristina i bakgrunnen. Veldig snart kommer jeg og enheten min til å være i Pristina, og du kan intervjue oss der, sier den 27 år gamle kommandanten Muja på telefon til nyhetsbyrået Reuters korrespondent.

Dårlig moral

- Vi tok dette området uten kamp. Serberne ga opp fordi deres moral er svekket. Serberne tok all rikdom fra gruva og sendte den til Serbia. Nåtilhører den kosovoalbanerne, sier Muja.

Det var en lite gruppe KLA-soldater som tirsdag tok ni serbiske arbeidere som gisler. De kjørte inn i gruveområdet i tre biler, og så snart ryktet om gisseltakingen spredte seg, forsvant de 1700 serbiske arbeiderne.

USAs FN-ambassadør Richard Holbrooke møtte i går Jugoslavias president Slobodan Milosevic for andre gang på to dager.

- Situasjonen i Kosovo er farligere enn i Bosnia. Det er som i Ville vesten, og en virkelig tragedie truer, sa Holbrooke etter samtalene med Milosevic.

Innholdet og eventuelle resultater av samtalene er for øvrig ukjent, etter at det ble bestemt å legge fullstendig teppe over forhandlingene. Det ble ikke gitt noen opplysninger om samtalene mellom de to. Møtet varte i nærmere fire timer. Holbrooke reiser fredag på nytt tilbake til Kosovo-provinsen, for å få albanske ledere til å snakke med Milosevic.