Kladdeføre for norsk akebrett

OSLO/BERLIN (Dagbladet): Etter to alvorlige akeulykker er det populære akebrettet Sno family trukket tilbake fra markedet i Tyskland. Nå vurderer den norske produsenten og Produkt- og Elektrisitetstilsynet om de skal gjøre det samme i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To alvorlige akeulykker i Tyskland har fått det tyske firmaet Camping GAZ til å slå full alarm: 6500 akebrett av typen Sno Family ble med øyeblikkelig virkning trukket fra det tyske markedet. Importøren advarer mot å overhodet bruke leketøyet.

Det er det norske firmaet Hamax AS som produserer akebrettet. I fjor solgte det rundt 10 000 akebrett av typen Sno familiy i Norge.
Ifølge administrerende direktør Skule Storhei i Hamax, ble det solgt 30 000- 40 000 i Europa.

Styreproblem

Advarselen ble sendt ut på tysk TV fra fredag formiddag, og der ble det opplyst at årsaken til ulykkene skal være en konstruksjonsfeil i styreinnretningen. Dette avvises av den norske produsenten.
- De juridiske kravene til oss som leverandører er veldig strenge her i landet. Når vi ble klar over at dette produktet kan utgjøre en fare for våre kunders liv og lemmer, hadde vi ikke annet valg enn å tilbakekalle produktet, sier direktør Harald Möbus i importfirmaet Camping GAZ til Dagbladet.

- Vi har satt i gang en større aksjon for å gjøre kundene våre oppmerksomme på problemet, sier Möbus.

Det norske firmaet Hamax AS tok raskt kontakt med Produkt- og Elektrisitetstilsynet (PE-tilsynet).

- Det hevdes at det er to ulykker i Tyskland, men vi vet ikke om mer enn én. Vi ble anbefalt av PE-tilsynet om å teste produktet ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), sier Storhei til Dagbladet.

Testresultatene viste at Sno Familys åpne tangstangstyring ikke representerte noen spesiell sikkerhetsrisiko.
«Vår generelle oppfatning blir derfor at ved bruk av akebrett må man, som ved bruk av ethvert fremkomstmiddel, avpasse farten etter forholdene,» skriver SIFO i testrapporten.

Men den tyske distributøren valgte uansett å gå ut med en advarsel om ikke å bruke akebrettet.

- Rent juridisk kan de gjøre hva de vil. Vi er nødt til å ta den tyske distributørens handlemåte til etterretning, fortsetter Storhei.

Opptrådt korrekt

Nå har Hamax igjen kontaktet PE-tilsynet for å avklare om det er grunnlag for å trekke tilbake Sno Family også fra det norske markedet.

- Vi er midt inne i saksbehandlingen, og kan derfor ikke si hva resultatet av undersøkelsene blir. Men vi har til nå ikke fått melding om at det er problemer med akebrettet. Hamax har også opptrådt meget korrekt i denne saken, sier førstekonsulent Anne Sofie Torp i PE-tilsynet til Dagbladet.

Kjenner ikke detaljer

Direktør Harald Möbus sier at han er underrettet om to alvorlige ulykker med Sno Family, men hevder at han ikke vet hvor og når disse skjedde.

- Vi ble underrettet av våre underleverandører. De tilskadekomne har tatt kontakt med produsenten i Norge, og saken behandles uten vår juridiske medvirkning eller innblanding, sier han.

Möbus opplyser at ingen av ulykkene har kostet menneskeliv.

TREKKES TILBAKE: Farlig, mener den tyske importøren av dette norskproduserte akebrettet. Øystein Garnes i Sporthuset på Storo Shopping i Oslo forhandler brettet.