Kladdeføre i Moskva

I går kom statsminister Jens Stoltenberg til Moskva. Han har med seg en tung delegasjon med både miljøvernminister Siri Bjerke, samferdselsminister Terje Moe Gustavsen og forsvarsminister Bjørn Tore Godal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dette forteller noe om både omfanget og viktigheten av vårt forhold til den store nabo i øst. Stoltenberg har en viktig jobb å gjøre. Da den russiske statsministeren Mikhail Kasianov var i Oslo på seinsommeren i fjor, ble besøket beskrevet som en nesten-katastrofe av diplomatiske kilder. Fra norsk side følte man totalt fravær av vilje til reell framgang på nær sagt alle områder.
  • Siden den tid har vi fått ny konflikt om Svalbard, og russerne gjør ingen hemmelighet av at de bestrider traktaten om øyene. Det vil bli konflikt om både kulldrift og fiske. Men det er lys. Nylig besøkte statssekretær i UD, Espen Barth Eide, Andrejev-bukta på Kola for å inspisere det miserable lagringsanlegget for kjernefysisk avfall. Elendigheten på denne atomkirkegården gjorde inntrykk på den norske delegasjonen, som har måttet vente i seks år for å sjekke tingenes tilstand rett ved vår grense.
  • Det er også mulig at det blir framgang på det mest tøvete området i forholdet mellom Russland og vestlige land. For ennå er systemet sånn at vestlige firmaer som skal hjelpe til i for eksempel atomopprydding, må betale toll på alt utstyr og er erstatningsansvarlige hvis det skulle skje en ulykke i forbindelse med arbeidet. Russland ble enige med EU i vår om å rydde dette problemet av veien før 1. juli. Det vil Stoltenberg applaudere.
  • Men det er mer tøv. Stoltenberg har med seg en sjekk på 270 millioner kroner for å rense utslippene fra Nikel, som forurenser deler av Finnmark. En fornuftig investering i og for seg, men den smaker emment når man vet at selskapet Norilsk, som eier fabrikken i Nikel, i fjor hadde et overskudd på 30 milliarder kroner. Det er en balansegang mellom fornuft og utpressing. Det bør Stoltenberg fortelle Putin.