- Klæbo satt i bås med Northug

Jussprofessor mener Johannes Høsflot Klæbos straff er på sin plass, men at oppmerksomheten saken får preges av Petter Northugs fyllekjøring i 2014.

KLÆBO: Klæbo dømmes til betinget fengsel i 16 dager og en bot på 10 000, subsidiært fensel 15 dager om bot ikke betales. Han dømmes også til en tap av førerrett i ni måneder. Video: Screen Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I stedet for å trykke på bremsen, trykker jeg på gasspedaler og akselererer inn i bilen foran. Jeg fikk panikk. Derfor trykket jeg på gasspedalen i stedet for bremsen.

Slik forklarte Johannes Høsflot Klæbo (22) seg i retten, om hvorfor trafikkulykken på Byåsen i Trondheim oppsto like før jul i fjor. Onsdagens rettssak fikk ikke uventet massiv medieoppmerksomhet.

Det samme gjorde Klæbos post på Instagram etter at dommen på 16 dagers betinget fengsel, 10 000 kroner i bot og ni måneders tap av førerkort.

- Ser ikke humoren

TV 2s langrennekspert, Petter Skinstad, mener bildet er skivebom fra langrennsutøverens side.

- Klæbo løste saken på en god måte. Han fremsto som en angrende synder og innrømmet å ha dummet seg ut. So far so good. Da skjønner jeg ikke hvorfor verdens streiteste type skal tøffe seg i sosiale medier etterpå, sier Skinstad og fortsetter:

- Jeg har ikke reflektert noe rundt hvorfor han la ut bildet, men jeg oppfatter det som et forsøk på å tulle med at han er en kriminell type. Det ser jeg ikke humoren i. Folk skadet seg, men det gikk heldigvis ikke verre enn som så. Han traff ikke med bildet han la ut på Instagram.

- I bås med Northug

Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen er ikke like kritisk.

Han mener Petter Northugs fyllekjøringssak i 2014 fører til at Klæbo får lide samme skjebne når det kommer til oppmerksomhet, spesielt når det kommer til bildet på Instagram.

«Retten legger til grunn at han ikke bevisst har tatt risiko. Han har tilstått alt, og tar straffen uten å klage. Han har blitt straffet meget strengt for å være en ung, uerfaren sjåfør, og urettmessig blitt satt i bås med Northug. Tenker man kan la det bildet få gå da», skriver Marthinussen på Twitter.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Rettslig preges ikke Klæbo av Northug-saken, men medieoppmerksomheten er stor, selv om sakene er veldig forskjellige. Når han tilstår og tar straffen, som er relativt streng, uten å lage noen større insigelse på det, så er det en menneskelig måte å avreagere på. Et slikt bilde tilsier ikke at han ikke forstår alvoret i saken, sier jussprofessoren.

- Bør være forsiktig

Han mener at dommen Klæbo fikk onsdag, omhandler en ung og uerfaren sjåfør som har reagert galt eller feilvurdert en trafikksituasjon. Ikke en fører som viser uaktsomhet eller tar store sjanser når han kjører bil.

- Det er sånt som skjer med unge mennesker i trafikken. En ting er folk som er uforsiktige og tar risiko, men man bør være forsiktig med så unge sjåfører som av og til gjør en feil, sier Marthinussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer