Klæbu fortsetter samarbeidet med Adecco

Inntil videre.

HAR FÅTT NOK: Ansatte og tillitsvalgte ved Klæbu sykehjem har lenge ment at kommunen burde si opp kontrakten med Adecco på dagen. I midten svenske Johanna Backström, som bor på et vanlig pasientrom ved sykehjemmet, med bare en vask og ei seng. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD
HAR FÅTT NOK: Ansatte og tillitsvalgte ved Klæbu sykehjem har lenge ment at kommunen burde si opp kontrakten med Adecco på dagen. I midten svenske Johanna Backström, som bor på et vanlig pasientrom ved sykehjemmet, med bare en vask og ei seng. Foto: OLE MORTEN MELGÅRDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stikk i strid med hva mange antok, stemte formannskapet i Klæbu kommune for å fortsette samarbeidet med Adecco Helse inntil videre. Det ble resultatet av et ekstraordinært møte i dag.

- Vi har nå gitt ordføreren fullmakt til å si opp avtalen med Adecco dersom én av de tre granskingene som nå settes i gang, avdekker kritikkverdige forhold, opplyser formannskapsmedlem Lillian Hofnes Waaden (H) til Dagbladet.

- Dette er veldig oppsiktsvekkende, sier Arnstein Wekre, sentralstyremedlem i fagforbundet Delta, til Dagbladet.

Forbundet hadde helst sett at kontrakten med Adecco ble sagt opp på dagen, og er skuffet over utfallet av møtet.

Kortere prosess Rådmann Olaf Løbergs opprinnelige forslag innebar at dersom Arbeids- og Helsetilsynet finner kritikkverdige forhold under sin varslede gransking i neste uke, sendes saken til ny politisk behandling - en prosess som trolig vil ta ukevis. Det forslaget ble nedstemt.

- Det nye forslaget innebærer at prosessen med å si opp kontrakten kan gå mye raskere, sier ordfører Jarle Martin Gundersen (Sp) til Dagbladet.

Så vel Gundersen som Waaden gir uttrykk for at de er tilfreds med at det nye forslaget fikk flertall.

- Vi synes det allerede er avdekket tilstrekkelig med kritikkverdige forhold til å si opp kontrakten, men når det ikke gikk igjennom, er vi fornøyde med at det nå er lettere å si opp avtalen, sier Waaden.

Et hovedformål ved det vedtatte forslaget er å sikre kommunen mot et eventuelt søksmål fra Adecco.

- Nå har vi sikret oss juridisk, sier ordfører Gundersen.

Bare Frp stemte imot det nye forslaget, etter at de stemte for det opprinnelige forslaget fra rådmannen.

- Passivt I tillegg til Arbeids- og Helsetilsynet setter også det private rådgivningsselskapet Deloitte i gang en egen gransking. Det er altså nok at én av instansene avdekker overtramp fra Adeccos side til at kontrakten med Klæbu heves.

Fagforbundet Delta mener imidlertid at kommunen med dagens vedtak signaliserer passivitet.

- Det foreligger så mye dokumentasjon, og Adecco har jo selv innrømmet overtramp. I lys av at andre kommuner har sagt opp avtalen med Adecco på kort varsel, ville vi trodd at også Klæbu ville ta fornuften fangen, sier sentralstyremedlem Wekre til Dagladet.

Ordfører Gundersen la i går ikke skjul på at han føler seg grundig ført bak lyset av bemanningsgiganten, som har drevet Klæbu sykehjem siden 1. juni i fjor.

- Det var ikke dette vi skrev under på, sa Gundersen og mente Adecco-skandalen har dratt Klæbus gode navn og rykte ned i søla.

Bor på pasientrom Adecco har selv innrømmet praksis med doble vakter uten overtid, og at svenske pleiere bor uforskriftsmessig på et vanlig pasientrom uten andre fasiliteter enn seng og vask.

Ansatte og tillitsvalgte ved sykehjemmet reagerte med sinne over kommunens signaler om å ville fortsette samarbeidet med det skandaliserte bemanningsselskapet.

- Folk er fortvilet og gråter, det er en stor psykisk påkjenning, tordnet Hilde Marit Hauge, rådgiver i fagforbundet Delta, overfor Dagbladet i går.