Klærne var kokt i kokain

I snart ett år har en bergenskvinne (34) sittet fengslet i Lima i Peru, siktet for smugling av 7,5 kilo kokain. Det var kokt inn flere kilo kokain i klærne hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når saken kommer opp for retten nesten måned, må hun overbevise dommerne om at hun var kurer, ikke hovedmann i en norsk mafia. Ellers risikerer hun 25 år i fengsel.

- Denne saken kan utvikle seg til å bli en tragedie for min klient. Hun trenger all den støtte hun kan få fra Norge. Det er ikke lett å sitte i et fengsel langt hjemmefra, sier kvinnens advokat Consuela Garcia G. de Piccetti til Dagbladet.

Advokaten forteller at den 14 dager lange rettssaken er berammet mellom 15. og 20. mars. Den siktede 34-åringen risikerer opp til 25 års fengsel - en straff hun eventuelt må sone i Peru.

Bekymret mor

- Jeg snakket med henne sist for tre uker siden. Forholdene i fengslet er elendige. Hun må betale for å få skikkelig mat og varmt vann, men til tross for at hun er lei, har hun det greit, sier 34-åringens mor til Dagbladet.

Bergenskvinnen ble pågrepet på flyplassen i Lima 3. mai i fjor. I klærne hennes var det kokt inn 7,5 kilo kokain. 34-åringen hevder hun ble truet til å smugle, og at navngitte bakmenn skal ha sagt de ville skade familien hennes hjemme i Norge hvis hun ikke tok med seg stoffet. Hun anga en rekke angivelige personer i saken, men alle er løslatt bortsett fra bergenskvinnen og to personer til. Politiet mener derimot at hun smuglet stoffet sammen med sin norske kjæreste (46), som ble sendt ut av landet to dager før hun ble pågrepet.

- Jeg mener jeg ikke har kommet til orde i denne saken, men har ikke penger til å reise til Lima for å vitne, sier kjæresten til Dagbladet.

Opprør

Søndag var det opprør blant de 800 fangene i kvinnefengslet St. Monica. De streiket over elendige forhold, dårlig mat og det faktum at noen innsatte har sittet i opptil 40 måneder i varetekt, uten at saken deres har kommet opp for retten. 32-åringen sitter innelåst sammen med 135 kvinner som alle er beskyldt for narkotikaforbrytelser.

- Ifølge den norske konsulen i Lima har hun det etter forholdene bra.