Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klagd inn for torturkomite

Norge, representert ved statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Hanne Harlem, er innklagd inn for Europarådets Torturkomite, for inhuman behandling av varetektsfanger. I Sør-Norge har politiet de siste ukene vært tvunget til å holde personer mer enn 24 timer på glattcelle, etter at kjennelse om varetektsfengsling er avsagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er eksempler den siste tida på at varetektsinnsatte har sittet nærmere ei uke på glattcelle i politiarresten, mens de skulle vært overført til et fengsel etter seinest 24 timer.

Dette er stikk i strid med en lovnad daværende justisminister Aud-Inger Aure ga fra Stortingets talerstol for bare drøye to år siden _ som svar på kritikken den samme turturkomiteen hadde rettet mot den uaktseptable bruken av glattcelle i norske politiarrester.

Det er advokatene Fridtjof Feydt, Christine Hamborgstrøm og Jon Anders Hasle som har skrevet til Europarådets torturkomite. De får støtte av en rekke av landets kjente forsvarere i sin kritikk.

Samtidig har politimester Rolf B. Wegner, tidligere sjef for våre fengsler, skrevet et skarpt brev til Justisdepartementet. Han viser til at i Bergen har varetektsinnsatte måtte sittet inntil fire døgn i politiarresten. Han har måttet løslate personer, som egentlig skulle sittet i varetekt.

- Uakseptabelt og demoraliserende med hensyn til kriminalitetsbekjempelsen, er ord Wegner bruker for å karkaterisere situasjonen.

Bryter regler

Advokat Feysdt sier til Dagbladet:

- Det ser ut som intet hjelper overfor norske myndigheter, som bruker politiarrest som oppbevaringssted for varetektsfanger, til tross for sterk kritikk og internasjonal fordømmelse.

De tre advokatene som nå har henvendt seg direkte til Torturkomiteen og ber Europarådet på ny å gripe inn og påpeke forholdene i Norge.

- Etter vår oppfatning bryter Norge den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen og FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, sier Fridtjof Feydt.

Wegner skriver at den uakseptable situasjonen har foreligget i flere uker. Dette til tross for et meget godt samarbeid med lokale fengselsmyndigheter.

Advokatene skriver i sitt brev at ombyggingsarbeider ved Oslo kretsfengsel blir brukt som unnskyldning for at de kritikkverdige forholdene har oppstått.

- Jeg antar imidlertid at disse arbeidene ikke er igangsatt plutselig og over natta, og at fengselsmyndighetene må ha sett dette problemet i god tid på forhånd, sier han.

gunnar.hultgreen@dagbladet.no

INNKLAGD: Statsminister Jens Stoltenberg.
INNKLAGD: Justisminister Hanne Harlem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!