Klageflom mot dommere

Dommeren kom for seint til rettsmøtet. Han var sur, gretten, aggressiv og i stor ubalanse, hevder klageren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Nå får de før så opphøyde og uangripelige dommerne høre det: Klagene strømmer inn mot landets dommere, etter at det for et år siden ble opprettet et eget klageorgan.

Tilsynsutvalget for dommere mottok i fjor 68 klager, får Dagbladet opplyst ved utvalgets sekretariat i Domstoladministrasjonen i Trondheim. Og antallet øker.

- Antallet saker viser at det er behov for en sånn ordning, sier avdelingsdirektør Sissel Endresen i Domstoladministrasjonen.

Hun understreker at hun bare kan uttale seg på vegne av Domstoladministrasjonen og ikke Tilsynsutvalget for dommere, som er et frittstående utvalg.

- Sur dommer

- Dette er en ny ordning, og jeg vet ikke hvor stor kunnskap folk flest har om den, sier Endresen.

- Antallet klagesaker viser i hvert fall at de som har kunnskap om ordningen, bruker den, forteller hun.

Tilsynsutvalget for dommere behandler klager på dommeres opptreden, ikke på innholdet i rettsavgjørelser. Her er noen av klagene: En dommer kom ifølge klageren for seint til rettsmøtet. Han var sur og gretten, og ga inntrykk av å ta motpartens parti. Under avhør var dommeren så aggressiv at klageren brøt sammen i krampegråt. Han skal også ha vært aggressiv og sint overfor andre, og ifølge klageren var han i stor ubalanse. Klageren hevder dommeren var partisk i motpartens favør. Det vises til at hun selv fikk beskjed om å fatte seg i korthet, mens motparten fikk snakke i nær en time. Dommerens partiskhet skal også ha kommet til uttrykk ved at «han stadig nikket til saksøkte under dennes prosedyre, mens hun selv - saksøker - bare fikk {lsquo}stygge blikk'».Klageren hadde anlagt søksmål mot et forsikringsselskap i anledning kjøp av fast eiendom. Han ventet ti måneder på å få saken opp for retten. Dommeren antydet at dom kunne forventes i løpet av en ukes tid, men det tok tre og en halv måned før dom forelå.

Klaging hjelper ikke

Men det hjelper som regel ikke å klage.

Bare ved to av fjorårets 68 klagesaker fant Tilsynsutvalget grunn til å rette kritikk mot dommeren for å ha opptrådt i strid med god dommerskikk. I begge tilfeller gjaldt klagen sein saksbehandling.

- I forhold til de mange avgjørelser domstolene fatter, er ikke mengden av klagesaker stor. Vi tror det sier noe om at dommere stort sett opptrer ryddig og profesjonelt, sier avdelingsdirektør Sissel Endresen ved Domstoladministrasjonens juridiske enhet.

Antallet klagesaker økte ut over året i fjor, noe de tror skyldes at ordningen etter hvert ble mer kjent.

Lagmann Anne Lise Rønneberg, som er leder av Tilsynsutvalget for dommere, var ikke tilgjengelig for kommentar i går.

DOMMERKLAGER: Avdelingsdirektør Sissel Endresen i Domstoladministrasjonen sier at antallet klagesaker mot landets dommere økte ut over året i fjor, etter hvert som den nye klageordningen ble mer kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer