Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klagen mot lege Frederic Kontny behandles på ny

Kontny og kona arvet millionformue etter tidligere pasient. Nå har arbeidsgiveren hans nye opplysninger i saken.

UTEN LIVSARVINGER: Karin-Lise Brænden (sittende) døde for et år siden, 94 år gammel. Hun hadde ingen barn, men var ifølge sin slektning Astrid Grøndahl Strand (stående) gjentatte ganger klar på at tingene hennes skulle tilfalle familien. Foto: Privat
UTEN LIVSARVINGER: Karin-Lise Brænden (sittende) døde for et år siden, 94 år gammel. Hun hadde ingen barn, men var ifølge sin slektning Astrid Grøndahl Strand (stående) gjentatte ganger klar på at tingene hennes skulle tilfalle familien. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fylkesmannen i Oslo og Akershus har bestemt seg for på ny å vurdere tilsynssak mot lege Frederic Kontny (56), som har arvet en millionformue av sin tidligere pasient Karin-Lise Brænden (94). Brændens familie mener legen påvirket den eldre kvinnen til å testamentere hele formuen til ham og kona Signe Kontny (55), også hun lege.

- Brøt loven Brændens familie mener Kontny har forbrutt seg mot helsepersonelloven, som sier at leger ikke kan motta «betydelige gaver» fra pasienter. Klagen ble tidligere i år avvist, men Fylkesmannen tar nå en ny runde fordi hjertelegens arbeidsgiver, privatsykehuset Volvat Medisinske Senter, har kommet med ny informasjon.

- 28. oktober, etter medieoppslagene om saken, tok Volvat kontakt med oss og fortalte at de har nye opplysninger i saken. De har nå oversendt dokumenter, som vi vil bruke til å vurdere tilsynssak på ny, sier Petter Schou, fylkeslege i Oslo og Akershus, til Dagbladet.

- Vi skal vurdere om Kontny har utnyttet sin stilling i lege-pasient-forholdet, utdyper han.

Volvat har overfor Schou varslet at det oversendte materialet omfatter pasientjournaler. Etter hva Dagbladet forstår, skal journalene bl.a. gjennomgås for eventuelt å avdekke om de er endret på i ettertid.

ARVET MILLIONFORMUE: Hjertelege Frederic Kontny (56) og kona Signe Kontny (55) ble i fjor sommer gjort til enearvinger av Karin-Lise Brændens store formue. Testamentet ble skrevet fire måneder før hun døde. Foto: Volvat Medisinske Senter
ARVET MILLIONFORMUE: Hjertelege Frederic Kontny (56) og kona Signe Kontny (55) ble i fjor sommer gjort til enearvinger av Karin-Lise Brændens store formue. Testamentet ble skrevet fire måneder før hun døde. Foto: Volvat Medisinske Senter Vis mer

- Dette er veldig bra - det er hva vi har ønsket hele tida, sier Brændens slektning Rolf Arne Grøndahl Strand til Dagbladet.

Strand opplyser at familien innen kort tid vil bestemme seg for om de vil gå rettens vei for å få underkjent testamentet.

- Dramatisk endring Frederic Kontny var i en årrekke Brændens lege, men sa i fjor vår fra seg behandleransvaret. Dette skjedde kort tid før Brænden skrev et helt nytt testamente som utelukkende tilgodeså Kontny-paret, og måneder før 94-åringen døde.

Det nye testamentet erstattet et opprinnelig testamente Brænden dikterte i 2008; der fikk familien alle verdiene etter henne. Men fire år seinere var altså familien strøket som arvinger, til fordel for Frederic og Signe Kontny.

- Jeg har aldri vært borti en så dramatisk endring, sier advokat Audhild Freberg Iversen, som førte 2008-testamentet i pennen, til Dagbladet.

NY VURDERING: Klagen mot Frederic Kontny ligger igjen på fylkeslege Petter Schous bord. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
NY VURDERING: Klagen mot Frederic Kontny ligger igjen på fylkeslege Petter Schous bord. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Også familien stiller seg uforstående til endringen, og sier de alltid har hatt et godt forhold til Karin-Lise Brænden. De framholder også at den eldre kvinnen gjentatte ganger gjorde det klart at slekta skulle overta tingene etter henne.

Må avgjøres i retten Beslutter Fylkesmannen å åpne tilsynssak mot Kontny, er det opp til Helsetilsynet å bestemme en eventuell reaksjon. Selve arvespørsmålet må imidlertid avgjøres rettslig.

- Men tilsynets beslutning vil høyst sannsynlig bli tillagt vekt i retten, sier fylkeslege Schou.

Legeforeningens råd for legeetikk stiller seg kritiske til at leger arver pasienter.

- Hvis arvetildelingen direkte eller indirekte er resultat av en påvirkning som er skjedd i lege-pasient-forholdet, er det uakseptabelt, sier etikkrådets leder Trond Markestad til Dagbladet.

Markestad framholder at det etisk sett ikke spiller noen rolle hvorvidt Kontny sa fra seg legeansvaret før han ble Brændens arving; det sentrale er hvorvidt arvetildelingen er resultat av lege-pasient-forholdet eller et genuint og nært vennskap mellom de to.

Avviser påvirkning Via sin advokat Pål M. Andreassen avviser Frederic Kontny at han har forledet Brænden til å endre testamentet. Legen framholder at han og den eldre kvinnen hadde et nært vennskap, bygd på felles interesser.

- De medisinske konsultasjonenes hyppighet og karakter tilsier at det ikke er som en følge av legegjerningen at Brænden har hatt ønsket om å tilgodese Kontny, skriver advokat Andreassen i en e-post til Dagens Næringsliv, som først omtalte saken.

Dagbladets henvendelser til Kontny og advokat Andreassen er ikke blitt besvart. Heller ikke Volvats administrerende direktør Christian W. Loennecken har vært tilgjengelig for kommentar.

ROMSLIG: Kontny-paret arvet to store leiligheter etter Brænden. Den ene ligger i Hafrsfjordgata 3 på Frogner i Oslo. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
ROMSLIG: Kontny-paret arvet to store leiligheter etter Brænden. Den ene ligger i Hafrsfjordgata 3 på Frogner i Oslo. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
UTELOT SLEKTA: Brændens familie ble ikke varslet om bisettelsen før i etterkant. Faksimile: Aftenposten
UTELOT SLEKTA: Brændens familie ble ikke varslet om bisettelsen før i etterkant. Faksimile: Aftenposten Vis mer