Klager for Marius

Slottet er glad for et initiativ fra Norsk Journalistlags nestleder for å få en presseetisk vurdering av medieomtale av kronprinsesse Mette-Marits sønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NJ-nestleder Ann-Magritt Austenå har klagd til Pressens Faglige Utvalg (PFU) på grunn av VGs, Nettavisens og Se og Hørs omtale av lille Marius i forbindelse med uttalelser fra kronprinsessens far, Sven O. Høiby, skriver VG.

- Vi synes det er prisverdig at en sentral representant for journalistlaget tar et slikt initiativ. Det er bra at pressen selv diskuterer sin egen rolle, ikke minst når det gjelder behandlingen av barn, sier informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet til NTB.

Trenger samtykke

Slottet og Norsk Presseforbund skal drøfte om Slottet vil gi samtykke til behandling av Austenås klage. Mye tyder på at slikt samtykke blir gitt.

- Vi kan ikke behandle en slik klage over hodet på dem det gjelder. Slottet pleier ikke aktivt å gi samtykke til presseetisk klagebehandling, men har i tidligere saker sagt at de ikke har noe å bemerke til behandling. På et slikt grunnlag kan PFU behandle saken, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til NTB.

Beskytte barn

Austenå mener at flere medier i dekning av Høiby-familien har brutt Vær Varsom-plakatens regel om «å respektere og beskytte barn og barns private liv». Hennes konkrete ankepunkter er knyttet til uttalelser fra Mette-Marits far. Han har blant annet vært sitert for bekymringer om at gutten risikerer å bli mobbeoffer i skolen.

- Mediene setter seg ikke i barnets sted. De spør seg ikke hva som er barnets interesser, sier Austenå. Hun mener redaksjonene må ta ansvar for å verne Marius mot de konsekvenser morfarens spekulasjoner og offentliggjøring av familieforhold kan få.

- Sven O. Høiby har rett til å ytre seg, sier ansvarlig redaktør Bernt Olufsen i VG. Han mener avisa har fulgt de presseetiske reglene.

Ved siste revisjon ble Vær Varsom-plakaten skjerpet når det gjelder beskyttelse av barn og barns private liv.

(NTB-Alf Skjeseth)