<strong>DREV REDNINGSARBEID:</strong> En rekke frivillige drev redningsarbeid ved Utøya 22. juli. 69 personer ble drept i massakren. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
DREV REDNINGSARBEID: En rekke frivillige drev redningsarbeid ved Utøya 22. juli. 69 personer ble drept i massakren. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Klager inn Norge for brudd på barnekonvensjonen

Fordi fem barn som var ved Utøya 22. juli ikke får bistandsadvokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble det kjent at taket for voldsoffererstatning heves fra maksimalt 3,1 millioner kroner til 4,7. Det skjer etter terroraksjonen 22. juli.
 
I tillegg åpner regjeringen for at de som bidro med livreddende arbeid ved regjeringskvartalet og Utøya 22. juli skal få lovfestet rett til erstatning.
 
Bistandsadvokat Sjak R. Haaheim, som representerer 24 av båtheltene ved Utøya, kaller forslaget et halvt skritt i riktig retning.
 
- Det er positivt at de som hjelper til og bistår i akutte situasjoner nå får rett til erstatning. Men det er bare et halvt skritt i riktig retning. Det er et problem at det offentlige ikke anerkjenner at de også har rett til bistandsadvokat, sier Haaheim til Dagbladet.
 
Han er oppnevnt som bistandsadvokat for 11 av de frivillige hjelperne. Felles for de alle er at de var sykemeldt eller fikk en form for behandling i tida etter 22. juli. De 13 andre, deriblant 5 barn i alderen 10 til 17 år, som Haaheim representerer, har ikke fått oppnevnelse. Haaheim har anket avgjørelsen helt til Høyesterett, men fått avslag.

Haaheim har varslet Justisdepartementet om at han vil innrapportere Norge til FNs barnekomite (CRC) for mulig brudd på barnekonvensjonens artikkel tre, på bakgrunn av at de fem barna ikke får rett til bistandsadvokat. Foreldrene til fire av de fem har fått oppnevnelse.

- Barna var i livsfare da de var på brygga det ble skutt i retning av. De hjalp til og trøstet skadde og redde ungdommer. Selv om det ikke er individklageadgang etter konvensjonen, mener jeg deres selvstendige rettigheter blir krenket ved avslagene.
 
- Det blir et straffeprosessuelt A-lag og B-lag av redningskvinner og menn. Dette skillet må hviskes ut. For mine klienter er ikke erstatning viktig. De er opptatt av å få hjelp til å få hverdagen tilbake til det normale, få sikret sine rettigheter og hjelp i juridiske spørsmål, sier Haaheim.

Han har sendt følgende lovforslag til Justisdepartementet:
 
«Fornærmede har rett til å få oppnevnt bistandsadvokat i saker hvor fornærmede har deltatt i redningsaksjon som normalt utføres av det offentlige.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer