OMSTRIDT: Naturvernerne og organisasjonene som jobber for å bevare villaksen, har vært på krigsstien etter at Per Sandberg (Frp) ble fiskeriminister i fjor.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OMSTRIDT: Naturvernerne og organisasjonene som jobber for å bevare villaksen, har vært på krigsstien etter at Per Sandberg (Frp) ble fiskeriminister i fjor.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Klager inn Per Sandberg til Sivilombudsmannen

Raser mot forskriftsendring. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre norske miljø- og friluftsorganisasjoner går nå sammen om å klage inn fiskeriminister Per Sandbergs ferske forskriftsendring til Sivilombudsmannen.

Sandbergs nye forskrift om Bremnes-modellen åpner for at oppdrettsnæringen kan øke produksjonen i merdene sine til tider av året, så lenge de holder seg innen totaltaket - på fagspråket kalt MTB (Maksimalt tilatt biomasse) i snitt gjennom året.

Det innebærer i praksis at Sandberg åpner opp for økt vekst i oppdrettsnæringen, til tross for at næringa sliter med lakselus som skader villaks.

Norske Lakseelever, Norsk Jeger- og Fiskerforbund og Naturvernforbundet mener det strider mot stortingsmelding 16 om oppdrettsnæringa.

I den står det nemlig at meldingen skal «bidra til forutsigbarhet ved at hva som skal legges til grunn for kapasitetsendring og hvor ofte vurderinger skal gjøres, skal ligge fast over tid.»

Fiskeriministeren har imidlertid vært åpen på - blant annet i denne pressemeldingen fra Nærings- og Fiskeridepartementet - at det er vanskelig å vite hvor stor veksten vil bli som følge av forskriftsendringen.

- Det er frivillig for oppdretterne å takke ja til tilbudet, og det er derfor ikke mulig å anslå hvor mye vekst dette vil gi. Men samlet vil det kunne gi vekst i prøveperioden. For industrien vil dette gi økt fleksibilitet og muligheter til å holde produksjonen oppe gjennom vinteren, og dermed unngå permitteringer, sier Sandberg i pressemeldingen.

- Motsatte av forutsigbar vekst

- Regjeringen tror altså det vil åpne for vekst, men vet ikke hvor stor veksten kan bli. Det er det motsatte av forutsigbar vekst, forklarer Torfinn Evensen i Norske Lakseelver til Dagbladet.

Poenget med forskriftsendringen fra Sandberg er å åpne for økt produksjon av oppdrettslaks i Norge ved at det kan stå mer laks i merdene når forholdene er gode, og mindre i merdene ved dårligere perioder.

Fram til nå har de vært nødt til å tilpasse produksjonen av laks på vinterstid etter hvor mye laks de tåler å ha om sommeren før smittepresset for lakselus og andre sykdommer blir for stort.

Søker oppdretterne om å være med i Sandbergs nye ordning, kan de imidlertid øke produksjonen på vinterstid.

Evensen mener forskriftsendringen legger opp til en «ullen gråsone» hvor man tillater snikvekst i en tid hvor det egentlig ikke er rom for vekst i det heletatt.

- Viktig med lavere MTB

Miljøorganisasjonene opplyser i en pressemelding at forskriften fra Sandberg er den samme som hans forgjenger Elisabeth Aspaker (H) forkastet i 2014 fordi hun mente den var skadelig for miljøet og ville føre til ukontrollert vekst i næringa.

I en pressemelding forklarer de at de "påklager Sandbergs vedtak om å øke antallet laks i oppdrettsanleggene" fordi de mener dette vil føre til mer oppdrettsfisk i havet og flere verter som lakselus kan angripe.

Fiskeriminister Per Sandberg mener det han nå innfører - som kalles Bremnes-modellen - er en svært modifisert utgave av det Aspaker forkastet.

- Aspaker forkastet rullerende MTB. Det er ikke det samme som Bremnes-modellen. Bremnes-modellen kom fram som et alternativ under høring, men ble aldri vurdert. Det er en mild, mild utgave sammenlignet med rullerende MTB, sier Sandberg til Dagbladet.

Han mener forskriftsendringen ikke bryter med intensjonen i stortingsmelding 16, fordi stortingsmeldingen snakker om forutsigbar kapasitetsendring.

- Her snakker vi om en produksjonsøkning. Mange oppdrettere i dag utnytter ikke i det hele tatt kapasiteten sin, sier han.

Han sier forslaget ikke innebærer at det blir flere fisk i merdene, men at fisken i merdene blir større før den må slaktes.

- I stedet for å slakte en fisk på 4 kg i november-desember, kan du vente med å slakte den til du får en fisk på fem kilo. Det blir altså ikke flere fisk som lakselusa kan hoppe på, sier han til Dagbladet.

Kommer med trafikklyssystem

Videre sier han at en forutsigbar og trygg regulering av oppdrettsnæringen kommer med det nye reguleringsregimet i 2017, og at det ikke vil skje noen vekst på grunn av Bremnes-modellen før den tid.

Enkelt forklart skal kysten da deles inn i produksjonsområder, med det Sandberg omtaler som et «trafikklys-system». I disse områdene skal lakselusas effekt på ville bestander av laks evalueres annethvert år. Områdene får da rødt, gult eller grønt lys. Gult lys betyr ingen endring av produksjonsvolumet, mens rødt eller grønt betyr at produksjonen enten skal minkes eller økes med seks prosent.

Han lister opp flere andre tiltak som han mener også vil bidra til å senke skadeeffektene av en sånn ordning, deriblant at Mattilsynet vil få økt kontroll.

- Det er utført en betydelig innsats for å være føre var, og hvis næringa ikke har kontroll, risikerer de at vi går inn tvert og reduserer produksjonen, sier Sandberg til Dagbladet.

- Sannsynligvis vil dette kunne føre til lavere MTB i perioden hvor smolten går ut i elvene, og det tror jeg mange villaksvenner setter pris på, sier han.