Klager Norge inn for EMD

Den korrupsjonsdømte tidligere politimannen Eirik Jensen klager Norge inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD).

KLAGER INN NORGE: Den korrupsjonsdømte tidligere politimannen Eirik Jensen klager Norge inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jensen ble i juni i fjor dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og grove narkotikaforbrytelser. Han nekter straffskyld, og i november avviste Høyesterett Jensens anke.

Dommen er dermed rettskraftig, men Jensen slår seg ikke til ro med det.

- Mange alvorlige krenkelser

Den tidligere politimannen klager Norge nå inn for EMD, og mener Norge har brutt menneskerettslovens artikkel 6 og artikkel 6.3, som omhandler retten til en rettferdig rettergang, skriver Nettavisen, som først omtalte saken.

- TRIST SOM FAEN: Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke. Dette betyr det. Video: Øystein Sæthre og Trym Mogen / Dagbladet TV Vis mer

- Vi mener det er gjort mange, hver for seg, alvorlige krenkelser av norsk lov og Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), altså om grunnleggende rettigheter krenket, sier Jensens advokat Sigurd Klomsæt til Nettavisen.

Jensens samboer Ragna Lise Vikre uttaler i en SMS til Dagbladet:

- Eirik har lest igjennom teksten i EMD-klagen, han synes argumentasjonen er veldig bra og relevant. Det er svært alvorlige temaer som tas opp - menneskerettstemaet illustreres godt og føyer seg inn i rekken av andre uregelmessigheter i saken.

Byttet advokat

Siden den første rettsrunden mot Jensen har advokaten John Christian Elden forsvart den tidligere politmannen.

I mars valgte Jensen å bytte advokat.

Nå blir Jensen representert av forsvarsadvokaten Sigurd Klomsæt, som blant annet er kjent for å ha fremmet en rekke saker for EMD.

- De har vel sett seg rundt i ringen og sett etter en som kan ha erfaring og gjøre en innsats, sa Klomsæt til Dagbladet da avdokatbyttet ble kjent.

Elden karakteriserte Jensens avgjørelse som «klok».

- Man bør skilles mens leken er god, og la unge nye øyne se om de finner nye spor, uttalte Elden til Dagbladet.

PÅGREPET: Eirik Jensen er ført inn på bakrommet, hvor han ble pågrepet av Spesialenheten. Foto: Trym Mogen Vis mer

- Ufattelig tungt

Jensen soner nå lovens strengeste straff i Kongsvinger fengsel. Han og samboeren Ragna Lise Vikre forklarte i en SMS til Dagbladet tidligere i vår hvorfor han byttet fra Elden til Klomsæt.

- Eirik trenger en advokat som er genuint engasjert. Det kan ikke være slik at en klient ikke føler seg sett/hørt av sin egen forsvarer. Eirik befinner seg i en fortvilet situasjon, og er helt avhengig av god kommunikasjon med sin forsvarer. Vi tror at Klomsæt vil være rett mann nå. Av flere grunner.

Dagbladet har forsøkt å nå Klomsæt uten hell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer