Klager på arbeidsforholdene ved fronten

Russiske soldater klager på arbeidsforholdene ved fronten. - Det er utmattende, hele enheten min ønsker en pause, sier soldaten Andrei - som har kontaktet advokat.

HARDT PRESS: Røyk stiger opp fra den ukrainske byen Sievjerodonetsk etter bombing fra russiske styrker denne måneden. Foto: Aris Messinis / AFP / NTB
HARDT PRESS: Røyk stiger opp fra den ukrainske byen Sievjerodonetsk etter bombing fra russiske styrker denne måneden. Foto: Aris Messinis / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg har kjempet i Ukraina siden krigen startet, det har gått over tre måneder nå, sier Andrei til The Guardian.

Han tjener som soldat i den 37. motoriserte infanteribrigade og har vært utplassert nær hovedstaden Kyiv og Kharkiv.

- Vi ønsker virkelig en pause, men ledelsen sier at de ikke kan avløse oss, sier soldaten.

Ifølge The Guardian har han kontaktet advokat fordi han ikke har sett kona si på måneder.

Dårlig moral

Det har tidligere kommet meldinger om russiske styrker som ble tatt på senga av å bli sendt fra øvelse til krig, nekter å adlyde ordre og saboterer eget utstyr.

Ifølge den russiske advokaten Mikhail Benyash har han og kollegaene hans blitt kontaktet av hundrevis av soldater som ønsker juridisk hjelp.

- Det er mange som ikke har lyst til å kjempe, sa han til Wall Street Journal forrige uke.

Og siden Russland ikke offisielt har erklært krig, har de på det rene å nekte å dra ut i slagmarka, forklarer han – selv om det kan koste dem en karriere i forsvaret. For i krig er det andre regler som gjelder. Da kan de som nekter bli sendt i fengsel.

En video skal vise en ukrainsk soldats dramatiske kamp mot en hel tropp med russiske spesialsoldater. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Har inngått fornuftsekteskap

Den sveitsiske avisa Blick skriver at det også er soldater som har inngått fornuftsekteskap, som inngås av hensiktsmessighet – ikke kjærlighet – med venner hjemme. Dermed har de kunnet søke om permisjon for bryllup og forlatt krigen. For en stund.

Men Russland skal ha skjerpet kontrollen også her, og det er nå ikke lenger mulig å få innvilget fri av ekteskapsgrunner, men bare ved alvorlig skade eller død i nær familie.

De strenge føringene kan være noe av grunnen til at flere soldater er sparket siden invasjonen startet. 4. mars signerte en russisk basekommandør et dekret som avskjediget flere hundre tjenestepersoner som ikke adlydte ordre mens de var i tjeneste nær den ukrainske grensa, ifølge et dokument Wall Street Journal har fått tilgang til. Det er ukjent om personenes handlinger fikk ytterligere konsekvenser.

I et annet dokument kommer det fram at en anke fra 115 soldater fra Russlands nasjonalgarde som ble sparket for å ha nektet å slåss i Ukraina i slutten av februar og starten av mars, ble avvist i en militærdomstol 25. mai.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer