Wagner-avhopper i Norge:

Klager på røyke-pauser

Den tidligere Wagner-soldaten Andrej Medvedev er misfornøyd med sikkerhetstiltakene han er satt under. Å fjerne tiltakene er imidlertid uaktuelt, sier advokaten.

KLAGER: Wagner-soldaten Andrej Medvedev har vært i Norge siden 13. januar, og er underlagt flere sikkerhetstiltak. Flere av disse er han misfornøyd med. Foto: Privat
KLAGER: Wagner-soldaten Andrej Medvedev har vært i Norge siden 13. januar, og er underlagt flere sikkerhetstiltak. Flere av disse er han misfornøyd med. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Natt til fredag 13. januar tok den tidligere Wagner-soldaten Andrej Medvedev (26) seg ulovlig inn i Norge fra Russland.

Kort tid etter at han ifølge egen forklaring løp for livet over den norsk-russiske grensa, med grensevakter og sinte hunder hakk i hæl, ble han pågrepet av norsk politi. Deretter ble han fraktet til et hemmelig sted i Oslo-området.

Både politiet og advokat Brynjulf Risnes har hittil holdt kortene tett til brystet hva gjelder sikkerhetssituasjonen rundt Medvedev. I et ferskt intervju åpner imidlertid Wagner-avhopperen seg om tida i Norge - og han er ikke fornøyd.

Misfornøyd: - Utover normalt

Politiet har så langt ikke framstilt Medvedev for internering, som i praksis er det samme som varetektsfengsling - men i utlendingssaker. De har imidlertid satt inn ekstraordinære tiltak for hans sikkerhet.

Risnes har tidligere sagt til Dagbladet at han ikke ser grunnlag for å internere Medvedev, ettersom det ikke er noe fare for at han vil stikke av. Nå vurderer politiet fortløpende å be retten om nettopp dette.

Årsaken er at det er vanskelig å finne en løsning på sikkerhetstiltakene rundt Medvedev, sier forsvareren.

Det er i et intervju med menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net, som bisto han i flukten fra Wagner-gruppa, at Medvedev for første gang forteller om oppholdet i Norge.

I et hus på Østlandet skal han ha blitt overvåket døgnet rundt, hevder han.

- Husarresten har gått utover det som er normalt. De prøver ikke beskytte meg, men å styre meg, sier han.

I tillegg er han misfornøyd med røykemulighetene - og klager over at han ikke får røyke når han selv vil.

FLYKTET: Den tidligere Wagner-kommandanten Andrej Medvedev tryglet Putin om hjelp - nå har han flyktet til Norge. Video: Twitter / Telegram Vis mer

Medvedev hevder videre at han har blitt fratatt «alt», inkludert mobiltelefonen sin og alt av bestikk. Han reagerer også på at politibetjentene skal ha fulgt etter ham over alt.

- De følger etter meg når jeg går ut på terrassen. De sitter utenfor soverommet mitt om natta. Jeg kan ikke engang låse dørene. De har total kontroll over meg, hevder han overfor Gulagu.

- Jeg har ikke gitt godkjenning til å bli overvåket av vakter, legger han til.

Dagbladet har framlagt anklagene for Politiets utlendingsenhet, hvis myndighet han er underlagt. De har så langt ikke ønsket å kommentere kritikken.

- Gnisninger

Advokat Risnes bekrefter overfor Dagbladet at hans klient har vært misfornøyd med deler av sikkerhetsopplegget rundt seg.

- Det har ført til en del diskusjoner og gnisninger. Det er noe som fører til at man vil se etter en annen løsning, sier han.

Han bekrefter at tiltakene Medvedev nevner i intervjuet - vakthold, telefonkontroll, mangel på røykepauser og fratakelse av bestikk, er blant flere ting som har inngått i disse diskusjonene.

- Det er ingen som ønsker noen langvarig internering. Skulle det skje er det et praktisk tiltak, ikke fordi han har gjort noe galt, sier Risnes.

- Hvilken anledning har politiet til å få ham internert om han ikke ønsker dette?

- Han må forholde seg til mulighetene som finnes. Det å ikke ha sikkerhetstiltak er ikke noe alternativ, sier han, og understreker at Medvedev vil delta i en diskusjon.

- Vil han motsette seg internering?

- Vi vet ikke om det blir nødvendig. Det har vi ikke diskutert ennå. Man håper at man finner en løsning innen den tid, sier Risnes.

Forrige uke begynte Kripos avhørene av Medvedev, men det gjenstår fremdeles avhør i flere sammenhenger, opplyser Risnes.

Politisk asyl

Tidligere mandag ble det kjent at den tidligere Wagner-soldaten er pågrepet av Politiets utlendingsenhet etter utlendingsloven.

Overfor Gulagu hevder Medvedev at han har fått beskjed av norske myndigheter om at han vil bli deportert. Dette avviser imidlertid Brynjulf Risnes overfor Dagbladet.

- Det må ha vært en misforståelse. Det er ikke riktig, sier Risnes til Dagbladet.

I henhold til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen kan ikke norske myndigheter sende ham til Russland om det vil sette ham i fare for tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling, ifølge jusprofessor Jon Petter Rui ved Universitetet i Bergen.

- Han har søkt politisk asyl. Da har han i utgangspunktet krav på å få søknaden behandlet, sier Rui.

- Hvis det er fare for at han vil bli utsatt for tortur, kan han ikke utvises. Da krenker Norge menneskerettighetene. Det gjelder uavhengig av hva han skulle ha gjort. Vi kan heller ikke sende ham ut av landet om han risikerer å ikke få en rettferdig rettergang, legger han til.

Norge kan imidlertid sende ham til et tredjeland.

Risnes har tidligere sagt til Dagbladet at Medvedev anser det som en sikker død å bli sendt tilbake til Russland fordi han risikerer forfølgelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer