Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klager på sterk svovellukt i Bergen sentrum

Vinden fører med seg vulkanskyen til Vestlandet.

PLAGSOM SVOVELLUKT: Vulkanaskeskyen stopper flytrafikken over hele Europa. I tillegg opplever bergenserne en sterk svovellukt i bykjerna.  
Arkivfoto: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET
PLAGSOM SVOVELLUKT: Vulkanaskeskyen stopper flytrafikken over hele Europa. I tillegg opplever bergenserne en sterk svovellukt i bykjerna. Arkivfoto: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||• Tog, busser og båter er fulle

 (Dagbladet): Bergensere kunne i ettermiddag kjenne en tydelig svovellukt i bykjernen, melder bt.no.

Sterk luktDen karakteristiske lukten, som vanligvis forbindes med Island, inntok Bergen sentrum i 13-tiden i dag.

- Da vi kom ut kjente vi en spesiell luft, sier Anne og Johanne Tomte til bt.no.

- Det er jo skremmende om det kan spre seg så langt. Tenk om du hadde vært noe giftig, sier Anne.

Vondlukt også i helgaSentralbordet hos Vervarslinga på Vestlandet har ikke stått stille siden den merkelige lukten steg over byen.

- Det er flere her hos oss som har vært på taket for å kjenne lukten. De av oss med bedre luktesans synes nok dette er ubehagelig, opplyser en meteorologikonsulent ved Vervarslingsenhen som ligger i Bergen.

Det er naturlig å anta at lukten skyldes vulkanasken.

Vinden vil fortsette å blåse fra Island og inn på Vestlandet.

Det gjør at bergenserne må muligens holde ut med lukten til langt ut i helgen.

Store konsekvenserAskeskyen fra vulkanen på Island nådde i dag Nord- og Vest-Europa .

I 16-tiden melder NTB at en firedel av all flytrafikk i Europa er i dag innstilt på grunn av vulkanaske fra Island.

Luftrommet over Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Irland, Beliga og Nederland er stengt.

I tillegg er deler av luftrommet over Finland stengt, og i Tyskland og Frankrike kan luftrommet bli stengt i løpet av ettermiddagen og kvelden.

Innstilte fly til og fra disse landene rammer også passasjerer over hele verden, fra New York til Hongkong.

Tusenvis rammetIfølge Eurocontrol, den europeiske flysikkerhetsmyndigheten, vil flytrafikken i Europa være rammet i minst 48 timer.

Hver dag er det 28 000 flyavganger i Europa, ifølge tall fra Eurocontrol.

Også geologene tror at dette kan bli langvarig.

- Det kan vare en god stund. Det er en stor og seig greie som er i gang, og det er ikke bare å skru av, sier geolog Hans F. Amundsen til Dagbladet.

Kan ødelegge flymotorene
Samferdelsdepartementet og statsråd Magnhild Meltveit Kleppa følger situasjonen fortløpende i samarbeid med helseforetakene, Avinor og Luftfartstilsynet.

- Jeg har stor forståelse for vanskelighetene ved stengingen av det norske luftrommet. Det er helt nødvendig og hensynet til liv og helse er prioritet nummer én. Avinor bestemte seg for å stenge alt, det betyr at det ikke er trafikk inn til eller i norsk luftrom. Det er i henhold til europeiske forskrifter, sa Kleppa på en pressekonferanse tidligere i dag.

- Partiklene kan ødelegge maskineriet i flyet. Det har tidligere vært ulykker i kobling til slike utslipp. Luftrommet vil være stengt i hele morgen. Utsiktene for de neste dagene er heller ikke spesielt gode.

- Avinor vurderer situasjonen fortløpende. Vi er i kontakt med helsestyresmaktene og Avinor og Luftfartstilsynet rapporterer til samferdelsdepartementet. Det er viktig at transportbransjen gjør det de kan slik at folk får tilbud om alternativ transport. Vi håper at NSB og buss- og tranportselskapene følger opp, sier hun.

ASKESKYEN:
Meteorologisk institutt har tilgang til beregningsmodeller som tar utgangspunkt i en kilde som sprer partikler (for eksempel en vulkan i utbrudd). Modellen kalles SNAP. Med dette som grunnlag, og med tilgang på all relevant værinformasjon, kan instituttet beregne askeskyens bane de nærmeste dagene. Slik vil det se ut i morgen fredag 16. april kl 11.
Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT/SCANPIX
ASKESKYEN: Meteorologisk institutt har tilgang til beregningsmodeller som tar utgangspunkt i en kilde som sprer partikler (for eksempel en vulkan i utbrudd). Modellen kalles SNAP. Med dette som grunnlag, og med tilgang på all relevant værinformasjon, kan instituttet beregne askeskyens bane de nærmeste dagene. Slik vil det se ut i morgen fredag 16. april kl 11. Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!