Klager Spesialenheten inn for Riksadvokaten

Tidligere politibetjent Roy Riksvold klager Spesialenheten for politisaker inn for Riksadvokaten.

KLAGER:  Pensjonert politibetjent Roy Riksvold har nå klaget Spesialenheten for politisaker inn for Riksadvokaten. - Jeg mener henleggelsene av sakene hvor frimurere er innblandet er feil, sier Riksvold. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
KLAGER: Pensjonert politibetjent Roy Riksvold har nå klaget Spesialenheten for politisaker inn for Riksadvokaten. - Jeg mener henleggelsene av sakene hvor frimurere er innblandet er feil, sier Riksvold. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pensjoner politibetjent Roy Riksvold har selv en rekke ganger blitt klaget inn for Spesialenheten for politisaker. Nå har han klaget Spesialenheten inn for Riksadvokaten. Årsaken er at Riksvold ikke har tillit til etterforskningen og påtaleavgjørelsene Spesialenheten foretar.

- Jeg var i fjor innkalt til avhør hos Spesialenheten for politisaker, etter at jeg anmeldte påtaleansvarlig ved Nordre Buskerud politidistrikt. Jeg hadde da gjennom flere saker oppdaget noe jeg mente var et mønster. Saker hvor frimurere og deres familiemedlemmer var involvert, ble systematisk lagt bort, mener Roy Riksvold.

Etter 40 år i politiets tjeneste, mente Riksvold at han hadde oppdaget og avdekket forhold som var klanderverdig.

- Henlegges - Min anmeldelse tok for seg tre forskjellige forhold, som jeg mente var i strid med loven. Felles for disse sakene var at sakene ble henlagt, eller omgjort til påtaleunnlatelse.

- I samtlige saker var det frimurere enten direkte eller indirekte involvert, sier den pensjonerte politimannen.

Ifølge Riksvold ble en sak hvor det ble inngitt falsk anmeldelse henlagt. En angivelig fiktiv handel av en gård fikk heller ikke konsekvenser. Og da Riksvold ble angrepet i tjeneste, oppfattet den erfarne politimannen at straffesaken ble trenert. Han mener at årsaken var at frimurere var involvert.

- Omgjøres - Da jeg var i avhør påpekte jeg to nye forhold hvor frimurere var innblandet. To personer som ble tatt for å ha kjørt for fort fikk forskjellige reaksjoner, selv om sakene var helt like. Frimureren fikk påtaleunnlatelse, mens den andre måtte betale en bot. Den siste saken handlet om en kvinne som hadde urinert foran politihuset på Hønefoss. Hun fikk først ett gebyr som seinere ble omgjort til påtaleunnlatelse, sier Riksvold.

Samtlige forhold ble henlagt av Spesialenheten for politisaker. De avviste at det var noen galt og at det ikke var grunnlag for å hevde at frimurere slapp «billigere unna» enn andre.

- Klager - Jeg tok også opp at mine anmeldelser mot påtaleansvarlig ikke ble registrert i politiets register. De gangene jeg har blitt anmeldt til Spesialenheten har forholdene blitt registrert i politiets interne register, sier Riksvold.

Politijuristen som Riksvold anklager for å forskjellsbehandle frimurere avviser beskyldningene på det mest bestemte.

- Det er korrekt at jeg er frimurer. Resten av Riksvolds påstander er feilslutninger. Spesialenhetens avgjørelse var som ventet, nå får jeg bare ta Riksvolds innklaging til Riksadvokaten til etterretning, sier politijuristen.

- Nå har jeg klaget forholdene inn for Riksadvokaten. Jeg mener Spesialenheten ikke har gjort jobben sin, sier pensjonert politibetjent Roy Riksvold til Dagbladet.

HJENLA:  Jan E. Presthus og Spesialenheten for politisaker henla politibetjent Roy Riksvolds anmeldelser. Foto: Scanpix
HJENLA: Jan E. Presthus og Spesialenheten for politisaker henla politibetjent Roy Riksvolds anmeldelser. Foto: Scanpix Vis mer