Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klagestorm etter smitte

Badelandet Lalandia mottok en rekke klager for å ikke ha varslet om at en av deres gjester var Covid-19-positiv. Overlege Thomas Benfield mener at Lalandia gjorde det riktige.

KLAGESTORM: Badelandet Lalandia i Rødby i Danmark ble utsatt for klagestorm etter at en av gjestene testet positivt for Covid-19. Foto: Kira Gall / Nordfoto / NTB Scanpix Vis mer

Denne uka var den tidligere realitydeltakeren Stina Petersen gjest ved badelandet Lalandia i Rødby i Danmark. Etter hjemkomst testet hun positivt for Covid-19, og igangsatte en klagestorm mot badelandet.

I et Facebook-innlegg opplyste hun at hun var gjest ved Lalandia fra 16. juni til 18. juni.

Videre oppfordret hun andre gjester til å være oppmerksomme på symptomer, samt at hun skrev at badelandet ikke hadde til hensikt å informere andre gjester om smittetilfellet.

Så ble innlegget delt over 70 000 ganger på et døgn, melder danske B.T. Som følge av dette mottok badelandet flengende kritikk på sin Facebook-side. Flere mente at de burde ha varslet om at en av deres gjester var påvist Covid-19.

USA: Under nattens valgkampmøte i Oklahoma tok presidenten til orde og forklarte at grunnen til at USA har så høye smittetall er fordi de tester fler enn de gjør i andre land. Video: AP Vis mer

Smittesporing

Søndag opplyser danske helsemyndigheter at de har igangsatt smittesporing som følge av at Petersen testet positivt. De opplyser at de har vært i kontakt med både Petersen og Lalandia. I tillegg er nærkontakter av Petersen blitt kontaktet, og varslet om at de kan bli testet.

Foreløpig er det snakk om bare ett smittetilfelle ved badelandet, understreker Styrelsen for patientsikkerhed.

- Vi synes kritikken er lei. Saken har ikke blitt omtalt på en nyansert måte, og nå risikerer vi at det påvirker oss negativt. På sosiale medier kan slikt spre seg med lynets hastighet, og da det være vanskelig å endre det etterlatte inntrykket, uttaler direktør ved badelandet, Jan Harrit, til B.T.

Overlege og professor ved Hvidovre Hospital, Thomas Benfield, synes at Lalandia handlet riktig da de valgte å ikke melde fra om at en av deres gjester var blitt registrert smittet.

- Man kan risikere å skape unødvendig frykt. Det er en balansegang, og Lalandia har gjort det riktige, sier han til B.T.

ÅPNER: Dagbladet-reporter Ingunn Dorholt opplyser om at de ikke sjekket temperaturen på innreisende i Alicante, nå som de endelig har åpnet landet sitt for Norge. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Svarer kritikerne

I et Facebook-innlegg svarer Lalandia på kritikken.

- Vi har vært i kontakt med gjesten for å finne ut hvilke områder hun har besøkt, og om hun har vært i tett kontakt med andre gjester eller ansatte, skriver de og fortsetter:

- Gjennom denne smittesporingen har vi funnet gjestene og ansatte som gjesten har vært i kontakt med. Vi har kontaktet de det gjelder, og basert på smittesporingen har vi valgt å ikke gi beskjed til alle gjestene.

Videre understrekes det at man ikke vet om Petersen ble smitte under oppholdet, eller om hun var smittet da hun ankom badelandet. Samtidig opplyser de at det var svært få gjester ved badelandet de aktuelle dagene, og at de følger myndighetenes råd.

Badeland i Norge

I Norge fikk badelandene tillatelse til å åpne igjen 15. juni. Ekspertene mener at det ikke er risiko for smitte via badevann i slike bassenganlegg.

- Bassenganlegg følger forskrifter i forhold til klorering og liknende, sier Line Ødegård Angeloff til DinSide.

Hun er seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet. Hun peker videre på at Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har slått fast at det ikke er noe som tyder på at man kan smittes ved slike anlegg, samt at risikoen for smitte via vann er lav.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!