Robert Mueller:

Klaget om Russland-rapporten

I et brev fra spesialetterforsker Robert Mueller til justisminister William Barr framgår det at Mueller var bekymret for hvordan Russland-rapporten ble lagt fram.

KLAGET: Spesialetterforsker Robert Mueller klaget til justisministeren etter at han la fram Russland-rapporten som et fire sider langt sammendrag. FOTO: NTB Scanpix
KLAGET: Spesialetterforsker Robert Mueller klaget til justisministeren etter at han la fram Russland-rapporten som et fire sider langt sammendrag. FOTO: NTB ScanpixVis mer

I nærmere to år etterforsket Robert Mueller Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget, om Trump eller hans medarbeidere samarbeidet med Russland og om Trump har hindret etterforskningens gang.

I slutten av mars ble Russland-rapporten offentliggjort i form av at justisminister William Barr sendte et fire sider langt sammendrag til Kongressen.

Valget om å offentliggjøre det i et kort sammendrag skapte kraftige reaksjoner. Etter et voldsomt politisk press, valgte Barr å offentliggjøre en sladdet versjon av den 448 sider lange rapporten omtrent en måned etter offentliggjøringen av sammendraget.

TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer

Klaget om rapporten

Offentligheten har aldri fått vite hva Mueller tenker om Barrs valg om å offentliggjøre rapporten i et sammendrag - før nå.

I et brev til justisministeren skrev Mueller at rapporten ikke «fullt ut fanger konteksten, naturen og substansen i dette kontorets arbeid og konklusjoner.», melder Washington Post, som sitter på en kopi av brevet.

Brevet ble sendt til Barr 27. mars, tre dager etter at justisministeren offentliggjorde sammendraget.

«Nå er det forvirring blant offentligheten om avgjørende aspekter ved resultatet av etterforskningen. Dette truer med å undergrave en sentralt oppgave som departementet utnevnte til spesialetterforskeren: Å forsikre om full offentlig tillit til utfallet av etterforskningen», skrev Mueller.

Overrasket

Kilder i justisdepartementet uttaler til avisa at de ble overrasket over tonen i brevet fra Mueller, og at det kom som en overraskelse afor dem at han hadde slike bekymringer.

Inntil departementet mottok brevet, trodde de at Mueller var enig med dem i prosessen med å gjennomgå rapporten og redigere visse typer informasjon. Barr har også vitnet til Kongressen at Mueller takket nei til å gjennomgå sammendraget før det ble offentliggjort.

Dagbladet oppdaterer saken!