Livet bak maktens lukkede dører:

Klaget på hotelldesserten

Middager uten underholdning, klager over for mye og for god dessert, og lange kvelder med «god kjemi». Slik er livet bak kulissene i regjeringsforhandlingene i Hurdal.

FORSINKET: Trygve Slagsvold Vedum er sent ute til å forsette sonderingene om å danne regjering. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

HURDAL (Dagbladet): Partitopper fra Ap og Sp er samlet på Hurdal for å lage det politiske grunnlaget Norges neste regjering skal styre på.

Problemene lot ikke vente på seg politisk, og SV trakk seg etter at sonderingene gikk tre dager på overtid. Støres opprinnelige tidsskjema var to dager sonderinger.

Også gastronomisk opplevde politikerne utfordringer: Dagbladet vet at politikerne har bedt hotellet om å tone ned dessertutvalget til lunsj.

Frykten var at de søte fristelsene ble for mange - og for kaloririke - og at politikereliten skulle forlate Hurdal med både regjeringserklæring og noen ekstra kilo over hofta. Hotellet fikk beskjed om å tynne ut dessertbordet.

MÅ UNDERHOLDE HVERANDRE: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har ingen innleid underholdning til middagene på Hurdal. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MÅ UNDERHOLDE HVERANDRE: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har ingen innleid underholdning til middagene på Hurdal. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Arbeidsflyten

Det er Trygve Slagsvold Vedum, parlamentarisk leder Marit Arnstad og finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik som leder forhandlingene på vegne av Senterpartiet.

Deres motparter i Ap er Jonas Gahr Støre, nestlederne Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran, og partisekretær Kjersti Stenseng.

Parallelt med at de sju sitter i «hovedrommet» og «jobber med helheten», er det mindre arbeidsgrupper som jobber i rommene ved siden av. Her blinker man ut politikk partiene er enige om, som nærmest automatisk kan dunkes videre som den nye regjeringens politikk.

- God kjemi

Rådgivere kommer og går etter behov, og av og til kobles rådgiverstaben på Stortinget på forhandlingene. Tall og standpunkt som må sjekkes, gjøres ofte det av eksterne ressurser, blir Dagbladet fortalt.

Alle eventuelle disputter i de mindre arbeidsgruppene, løftes inn til partitoppene i hovedrommet. Her skal løsninger finnes på områder som abort, rovdyr, formuesskatt, nullutslippssoner og kommunesammenslåing.

FERSKES: I en pause under sonderingene i Hurdal, sto Aps nestleder Bjørnar Skjæran og spilte biljard med seg selv. Vis mer

Etter det Dagbladet erfarer jobber partiene nå med plattformens helhet, uten å se seg blinde på enkeltområder.

«Ingenting er klart før alt er klart», virker til å være et mantra som gjentas av personer i begge leire.

Kilder som er en del av prosessen, forteller om en «god forhandlingskjemi» og at det er «god tro på at dette går veien rimelig snart» når de møter Dagbladet i gangene på Hurdalssjøen hotell.

Middag uten underholdning

Dagene blir ofte lange, og middagstidspunktet varierer fra dag til dag. Som regel er det middag rundt 1830.

Politikerne er sjelden ute på luftetur, men holder seg mest inne på hotellet.

Ved tidligere regjeringsforhandlinger har man i etterkant anerkjent behovet for sosialt påfyll som en viktig del av det å holde stemningen god.

Ap/Sp-regjeringens arbeid med Hurdal-plattformen foregår likevel uten noen form for innleid underholdning, får Dagbladet bekreftet. Og spa-anlegget på hotellet er ikke oppe.

Etter middag fortsetter ofte forhandlingene ut mot kvelden. Det er ikke uvanlig at hele eller deler av arbeidet fortsetter til klokka 22 til 23 på kvelden, etter det Dagbladet blir fortalt.

10 dager igjen...

Etter det Dagbladet forstår har partiene leid Hurdalssjøen hotell helt til 15. oktober, men en enighet vil trolig finne sted i god tid før dette. Men fredag og lørdag denne uka må Støre, Vedum og de andre parlamentarikerne møte til åpning av Stortinget.

Dermed er det trolig slik at regjeringsplattformen må være i boks innen torsdag - hvis ikke er neste mulighet søndag. Aktørene på Hurdal utelukker ikke helgearbeid - men riktignok uten for mye dessert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer