STENGT: Lars Martin Strand, Camilla Strand Sørli og den tre uker gamle datteren Thea Elise i stua i den kommunale leiligheten. De er bekymret for brannsikkerheten etter at kommunens folk stengte to av vinduene ved å skru dem fast fra utsiden. Foto: Ola Solvang / Nordlys
STENGT: Lars Martin Strand, Camilla Strand Sørli og den tre uker gamle datteren Thea Elise i stua i den kommunale leiligheten. De er bekymret for brannsikkerheten etter at kommunens folk stengte to av vinduene ved å skru dem fast fra utsiden. Foto: Ola Solvang / NordlysVis mer

Klaget på trekk - fikk vinduene boltet fast

De nybakte foreldrene klaget over trekkfulle forhold i den kommunale leiligheten. Neste dag kom kommunens folk og skrudde igjen vinduene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): Det gamle huset i Parkveien på Lyngseidet ble bygget i 1962. Det har to kommunale leiligheter. For 2 måneder siden flyttet samboerparet Lars Martin Strand og Camilla Strand Sørli inn i den ene. De ventet barn, og var glade for å få tak over hodet. Taket var tett, men fra vinduene strømmet det inn iskald vinterluft. De tok kontakt med kommunen.

— Det ene vinduet var punktert, pakningene i to av dem var dårlige. Det gikk heller ikke an å lukke dem skikkelig, forteller Strand.

I den iskalde førjulstida ble det stadig mer problematisk å holde varmen.

— Vi fyrte det ovnen tålte, og brukte i tillegg elektriske ovner. Allikevel ble det ikke ordentlig varmt. I tillegg var trekken åpenbart uheldig for den nyfødte datteren vår.
Skrudde fast fra utsiden Noen dager før jul tok Hermod Strand, faren til Lars Martin, affære og oppsøkte Lyngen kommune.

— Dagen etter kom det en traktor med to mann fra kommunen. Den ene ble heist opp i traktorskuffen og skrudde vinduene fast med store skruer, forteller Strand.

Operasjonen løste problemet. Vinduene ble tette. Det ble imidlertid også rømningsveier. Leiligheten, som har soverommene i andre etasje, ble ei brannfelle.

— Nå fryser vi ikke lenger, men vi er redde for hva som kan skje om det begynner å brenne, og vinduene er skrudd fast, sier Strand.

Han og samboer Camilla Strand Sørli er mest bekymret for soverommene. De ligger i andre etasje, og vinduet i det rommet familien bruker, er blant dem som er skrudd igjen fra utsida. Fra det andre soverommet går det an å åpne altandøra, men altanen er utrygg.

— Vi spurte dem som var her fra kommunen. De fortalte at altanen var råtten, og frarådet oss å gå ut på den. Vi ble fortalt at en liknende altan nylig hadde ramlet ned, sier Camilla Strand Sørli.
Kjøpt taustige Hermod Strand er også bekymret for sikkerheten i leiligheten, og har nå kjøpt en taustige til bruk fra 2. etasje.

— Det er ikke uten grunn at vi er opptatt av brannsikkerheten. Blant annet er det elektriske anlegget i dårlig forfatning. Det er mulig å slå lysene av og på ved å slamre med dørene. Et tydelig tegn på at ledningsnett eller brytere ikke er i særlig god forfatning, sier Strand.

Skjønner ikke problemet Det var driftssjef Kåre Karlsen som beordret igjenskruing av vinduene. Karlsen er også kommunens brannsjef.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Hermod Strand er bekymret for sikkerheten til sønnen og hans vesle familie i den kommunale leiligheta på Lyngseidet. Foto: Ola Solvang / Nordlys
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Hermod Strand er bekymret for sikkerheten til sønnen og hans vesle familie i den kommunale leiligheta på Lyngseidet. Foto: Ola Solvang / Nordlys Vis mer

— Jeg skjønner ikke problemet, og heller ikke hvorfor de går til Nordlys med dette, sier Karlsen.

— Vi fikk en henvendelse rett før jul. Hengslene i vinduene var ødelagt. Vi har bestilt nye. Som et midlertidig tiltak skrudde vi igjen et av vinduene.

— Det er to vindu som er skrudd igjen?

— Uansett er ikke dette noe problem.

— Du er kommunens brannsjef. Har du vurdert om boltingen av vinduene har betydning for rømningsmulighetene i tilfelle brann?

— Det er rømningsmuligheter alle veier i denne leiligheten. Om vinduene er skrudd fast, kan de allikevel knuses. Dette betyr ingenting.

— Hvis det er noe mer, må de komme og snakke med oss. Jeg er ute og kjører og svarer ikke mer om denne saken, sier Karlsen.

BEKYMRET: Lars Marin Strand bak stengte vindu. De er skrudd fast med store bolter, og Strand er bekymret for brannsikkerheten. Foto: Ola Solvang / Nordlys
BEKYMRET: Lars Marin Strand bak stengte vindu. De er skrudd fast med store bolter, og Strand er bekymret for brannsikkerheten. Foto: Ola Solvang / Nordlys Vis mer