Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Klåing ingen sak for retten

Grensa for hva som er seksuelt krenkende atferd er uklar. Men vi må ikke komme dit at en mann ikke tør å ta i en kvinne, mener Karita Bekkemellem Orheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det klart at den politianmeldte Krf-politikeren Helge Kindervåg slipper med såkalt påtaleunnlatelse for å ha befølt en ung kvinne på brystene for to år siden.

På forhånd uttalte advokaten hans, Bjørn Vikse, at dette ikke var noe alvorlig forhold, og at «sånt skjer 10 ganger hver helg i Norge. Men de aller færreste anmelder det.» Disse uttalelsene provoserer.

- Må skjønne grensa

- Det skal ikke være fritt fram å begynne å klå. Det handler om atmosfære og om hvem det er. Det er viktig at en har respekt for at kroppen er ens egen til du sier ja, sier Orheim.

Stortingsrepresentant og leder for Arbeiderpartiets kvinnebevegelse, Karita Bekkemellem Orheim, mener det er vanskelig å si hvor grov trakasseringen bør være før man anmelder den.

- Vi som enkeltmennesker er forskjellige. Det som er akseptabelt for meg, er kanskje ikke akseptabelt for andre, sier Orheim.

Hun håper at dette ikke betyr at folk slutter å ta på hverandre.

- Jeg håper og tror at de fleste skjønner hvor grensa mellom et vennlig klapp og en seksuell berøring går. Og vi må jo ikke komme dit at en mann ikke tør å komme borti et kvinnefolk, sier hun.

«Grovt krenkende»

Også rettspraksis viser at det er uklart hvor grensa for seksuell krenkende atferd går. Både tingretten og lagmannsretten har behandlet spørsmålet.

Tidligere i sommer ble en mannen som klappet to unge jenter på baken frikjent. Men for ett år siden fikk en 53-åring 4000 kroner i bot for å ha tatt ei 19-årig jente på brystene på en treningsstudio.

Da uttalte Oslo tingrett: «Å ta en person på brystene og si «mmmmm» er klart en seksuell handling» og uten hennes samtykke var dette en «grovt krenkende handling som må straffes på en følbar måte».

Jusprofessor Ståle Eskeland sier at det er stor forskjell på om en venn kommer borti brystet på en kvinne når man skal gi henne en klem eller om en mann tar på henne for å oppnå seksuell kontakt.

Advarer

Dagbladet har snakket med flere kvinnelige forsvarsadvokater som advarer mot å løpe til politiet dersom man blir tatt på puppen.

- Vi kvinner må ikke gjøre oss selv til ofre for ingenting. Hvis en kvinne hadde tatt balletak en mann, ville ikke det blitt anmeldt, sier forsvarsadvokat Marte Svarstad Brodtkorb.

Hun understreker at kvinner ikke skal finne seg i å bli klådd på, men ville ikke selv anmeldt et slikt forhold.

- Det er jo alvorlig. Men man gjør seg selv til unødvendig offer ved å gå til politianmeldelse, sier advokaten.

- Skal man ikke anmelde slikt?

- Nei, jeg mener politiets ressurser skal brukes til andre ting. Om menn tar kvinner på brystet er det dårlig oppdragelse. Det kan ikke politiet gjøre noe med, sier Brodtkorb.

Tåpelig

Advokat Heidi Ysen mener at en handling må ha preg av et overgrep for å bli anmeldt.

- Det er ganske mye seksuell atferd som man synes er uakseptabel, men som ikke er straffbart. Ingen kvinner synes det er akseptabelt å bli tatt på brystene. Men det blir litt tåpelig dersom man går til politiet etter å ha blitt klådd på baken eller brystene ute på byen.

- Men hva skal man gjøre dersom man ikke anmelder?

- Dette har med holdninger å gjøre, men også at kvinner i større grad bør ta ansvar for å si ifra umiddelbart. Men kvinner har ikke ansvar for at menn gjøre noe galt, understreker Ysen.

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff mener at kvinner ikke må ta ting «altfor høytidelig».

- Jentene må tåle litt før de løper til politiet med en anmeldelse, sier Staff.

- Jeg tror at vi er i ferd med gå inn i en rettstilstand der vi blir hysterisk i forhold til en hvilken som helst berøring, sier Staff.

ADVOKAT Marte Svarstad Brodtkorb: «Hvis en kvinne hadde tatt balletak på en mann, ville det ikke blitt anmeldt.»
ADVOKAT Tor Erling Staff: «Jeg tror vi er i ferd med å gå inn i en rettstilstand der vi blir hysteriske...»
STORTINGSREPRESENTANT Karita Bekkemellem Orheim: «Vi må jo ikke komme dit at en mann ikke tør å prøve seg på et kvinnfolk.»