- Klam hånd om Mehmet

John I. Alvheim (Frp) synes Mehmet skulle vært sikret behandling gjennom et lovvedtak. Nå ligger hans skjebne i hendene på ei nemnd utpekt av helseminister Dagfinn Høybråten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå har Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen snakket sammen slik at bioteknologiloven ikke blir noe hinder for et regjeringssamarbeid i 2005, er Alvheims bitre bemerkning. Han hadde tidligere Ap med på laget for å endre bioteknologiloven, men måtte i går motvillig støtte forslaget fra Ap og SV i Mehmet-saken. Dermed ble det sikret flertall på Stortinget for å oppnevne en nemnd som kan gi dispensasjon fra bioteknologiloven, ingen endring.

- Nemnda blir oppnevnt av helseministeren. Det er ingen garanti for at nemnda vil gi Mehmet dispensasjon. Helseministeren har bukta og begge endene. Dette kan han styre med klam hånd. Bioloven må endres, jeg vet det vil bli et folkekrav. Da ville Mehmet vært garantert hjelp, sier Alvheim.

FAKTA

Mehmet-saken

Mehmet (6) lider av den dødelige sykdommen talassemi. Stamceller fra et annet menneske kan redde ham. Trolig finnes cellene han trenger hos en ny lillebror eller lillesøster. Begge Mehmets foreldre har genfeil, og må ha dispensasjon fra bioteknologiloven til en type prøverørsbefruktning som sikrer Mehmet en frisk bror eller søster, og slik en donor.

Helseministeren har avstått fra å gi en slik dispensasjon.

SVs forslag om å oppnevne en nemnd som kan gi dispensasjon fra bioteknologiloven har, med støtte fra Ap, flertall i Stortinget. Det er helseministeren som skal oppnevne nemndas medlemmer.

Den omstridte bioteknologiloven sendte SV bratt ned på gallupmålingene før de bråsnudde og gikk i tospann med Ap og kom opp med forslaget om en dispensasjon. Alvheim synes det lukter muffens og kaller det «urent spill på bekostning av Mehmet».

- Har dere sikret dere regjeringssamarbeid med SV på bekostning av Mehmet?

- Nei, sier Britt Hildeng (Ap) i sosialkomiteen.

- Vi kunne gått sammen med Frp for å få til en lovendring, men da ville vi vært i mindretall. Det var viktig for oss å få til organisasjonsmessig ramme, så får vi i framtida håpe at vi kommer lenger.

KREVER LOVENDRING: John I. Alvheim.
SYKEHUSBESØK: Politikerne ble i går enige om å oppnevne en nemnd som kan gi dispensasjon fra bioteknologiloven. - Det er ingen garanti for at nemnda vil gi Mehmet dispensasjon, sier John Alvheim (FrP). Hver tredje uke må Mehmet (6) ha påfyll av blod.