Klamrer seg til EU

Norsk UD er nå på frierferd i alle EU-land for å få plass i det nye EU-styrte politisamarbeidet i Bosnia. - Hvis ikke risikerer vi å stå utenfor, sier utenriksminister Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved årsskiftet overtar EU ansvaret for de internasjonale politistyrkene i Bosnia. Utenriksdepartementet har oppfordret de norske EU-ambassadene om å lodde stemningen for norsk deltakelse.

Norges ambassadør i Tyskland skriver at tyskerne ble overrasket over den solide norske yteviljen.

- Tyskland var ikke vant til å bli oppsøkt av land som ønsket å bidra med personell og finansielle ressurser, sier ambassadør Morten Wetland.

Typisk norsk

Utenriksminister Jan Petersen bekrefter at Norge har vist interesse for å være med i EU-operasjonen.

- Vi ønsker å bidra til stabiliteten på Balkan slik vi hittil har gjort. I tillegg ønsker vi å bidra positivt på den europeiske scene. Vi vil vise at Norge ikke bare er ute etter egen vinning i forhold til EU. Det skal være pluss og minus i regnskapet, sier Petersen.

Han har inntrykk av at interessen for norsk innsats er gjensidig, og at EU har åpnet for at tredjeland skal kunne delta nettopp med tanke på Norge: - For første gang får vi en EU-styrt operasjon på Balkan, og da er viktig at Norge er med, sier han.

Espen Barth Eide, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, mener lobbyvirksomhet er blitt typisk norsk: - Norge blir drevet som et firma overfor EU. Våre politikere vandrer i korridorene og prøver å påvirke. De har ingen makt til å bestemme noe, men ønsker medinnflytelse, sier Barth Eide.

Løpe etter EU

12 nordmenn tjenestegjør i dag i politistyrken i Bosnia, som foreløpig er i FN-regi. Hvis Norge får bli med i EU-operasjonen, blir det første gang at vi er med i en EU-ledet operasjon.

- Norge har vært med på Balkan i ti år. For å kunne fortsette, må vi løpe etter EU. Vi tilbyr kompetanse og personell, og håper på en marginal påvirkningskraft. Balkan er tett koblet med Brussel, sier Barth Eide, som mener Norges EU-tilpasning før eller siden vil føre til et vanskelig veivalg.

- USAs alenegang i terrorkrigen er problematisk. Men paradoksalt nok kan den føre til at EU blir mer samlet og dermed demme opp for amerikansk imperialisme. Norge har sterke bånd til USA, samtidig som vi er mer EU-tilpasset enn noe annet ikke-medlemsland. Norge må velge ståsted, og det valget ville jeg helst vært foruten, sier Barth Eide.

PÅ FRIERFØTTER: Utenriksminister Jan Petersen.