FRYKTER FOR LIVET: Flomofre klamrer seg fast når et helikopter med matrasjoner skal til å lette i Muzaffargarh-distriktet i Punjab-provinsen. Desperate etter å komme seg i sikkerhet forsøker de å få en plass om bord. Foto: REUTERS/SCANPIX
FRYKTER FOR LIVET: Flomofre klamrer seg fast når et helikopter med matrasjoner skal til å lette i Muzaffargarh-distriktet i Punjab-provinsen. Desperate etter å komme seg i sikkerhet forsøker de å få en plass om bord. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Klamrer seg til helikoptre for å overleve

Desperate ofre forsøker alt for å komme ut av flomområdene i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I en desperat kamp for å overleve og sikre seg en plass ut av katastrofen, klamrer ofre seg fast til helikoptre som bringer mat til flomrammede i Pakistan

Meldinger om mer regn i vente sprer ytterligere frykt blant overlevende i naturkatastrofen som har krevd 16 000 menneskeliv. Minst 12 millioner mennesker er berørt av flommen; den verste i landet på 80 år.

Scenen i bildet over fant sted i Muzaffargarh sørvest i Punjab-regionen, hvor overfylte elver bringer vann helt fra India og Afghanistan, melder Reuters.

- Jeg mistet alt - Husene våre er helt under vann. Jeg forsøkte å legge barnas leker på høye steder i boligen for å beskytte dem fra vannet. Men jeg mistet alt. Jeg kan ikke uttrykke hvor fælt det var å se lekene flyte avgårde, sier ingeniør Rana Abdul Razzak ved en kraftstasjon hvor ofre har søkt tilflukt.

En dike som brast i en landsby i Sindh-provinsen har ført til en pågående evakuering av mellom en halv og én million mennesker i jordbruksområdet.

- Ting har blitt verre. Det regner igjen. Det ødelegger for nødhjelpen, sier talsperson Amjad Jamal for Verdens matvareprogram (WFP) ved FN til nyhetsbyrået.

- Vi drukner President Asif Ali Zardari, som for øyeblikket er i Storbritannia hvor han blant annet har hatt samtaler med statsminister David Cameron, kritiseres for å være fraværende.

SITUASJONEN I NORDVEST:  Flommen i Pakistan fortsetter å vokse i omfang. Og mer regn er i vente. Foto: REUTERS/SCANPIX
SITUASJONEN I NORDVEST: Flommen i Pakistan fortsetter å vokse i omfang. Og mer regn er i vente. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Presidenten vår er i andre land mens vi drukner her nede. Myndighetene gjør ingenting, sier flomoffer Anar Gul til Reuters.

- Se på tilstanden vår. Vi har ikke drikkevann eller mat. Vi har ingenting. Vi sitter i regnet; vi har ingen telt; vi får ingenting, legger han til.

Til BBC-programmet Newsnight sier president Zardari at statsminister Yusuf Raza Gilani er i stand til å håndtere katastrofen som herjer landet.

Pakistanske myndigheter ber det internasjonale samfunnet om hjelp til å håndtere flomkatastrofen

- Vi har blitt rammet av den verste flommen i landets historie. Mens jeg nå snakker, sluker flommen nye områder og gjør de enorme ødeleggelsene enda større, sa statsminister Yousuf Raza Gilani i en tv-sendt tale i går, hvor han appellerte til det internasjonale samfunnet og til pakistanere i utlandet om å grave dypt i lommene, ifølge CNN.

Ingen gir penger Problemet er at ingen gir penger til Pakistan, sier hjelpeorganisasjonen Care i en pressemelding.

«Like mange mennesker er rammet av flommen i Pakistan som av jordskjelvet i Haiti, men hjelpeorganisasjonene får ikke på langt nær de samme pengesummene til nødhjelpsarbeidet. Cares nødhjelpslager i Pakistan er snart tomt»  heter det i meldingen.

DESPERATE: En eldre mann skal ifølge nyhetsbyrået Reuters ha greid å kjempe til seg en plass om bord helikopteret som brakte inn pakker med ris. Foto: REUTERS/SCANPIX
DESPERATE: En eldre mann skal ifølge nyhetsbyrået Reuters ha greid å kjempe til seg en plass om bord helikopteret som brakte inn pakker med ris. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Også Røde Kors ber om at innsatsen trappes opp.

- Den internasjonale innsatsen og hjelpen til Pakistan må økes, dersom vi skal kunne nå ut til alle de som fortsatt venter på hjelp, heter det i en uttalelse fra generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende.

FORTVILT SITUASJON: Flommen, som skyldes det kraftige monsunregnet, er den verste til å ramme Pakistan på 80 år. Foto: REUTERS/SCANPIX
FORTVILT SITUASJON: Flommen, som skyldes det kraftige monsunregnet, er den verste til å ramme Pakistan på 80 år. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer