TILTALT: Rune Øygard, fortsatt ordfører i Vågå. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix.
TILTALT: Rune Øygard, fortsatt ordfører i Vågå. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix.Vis mer

Klamrer seg til makta

Rune Øygard klorer seg fast så lenge han kan, men 16 års regime er etter alt å dømme over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke så ofte at Jens Stoltenberg har sterke meninger om en av sine ordførere. Det er heller ikke så ofte at en Ap-ordfører gir blaffen i hva Jens Stoltenberg mener. Men Rune Øygard har vært ekstremt standhaftig. Gjennom hele saken har han klamret seg til makta som ordfører i Vågå. Nå vil hele Arbeiderpartiet, fra øverst til nederst, ha ham fjernet. Men selv etter gårsdagens pressekonferanse med Vågå Ap tok han betenkningstid. I dag tidlig varslet han via sin forsvarer Mette Yvonne Larsen at han først vil vurdere sin stilling når rettssaken er over.

Vågå Ap har støttet Øygard fra første stund. Øygard ble gjenvalgt som ordfører rett etter at han ble anmeldt for overgrep mot den mindreårige jenta i fjor høst. Ap sentralt har vært noe mer kritiske. Partisekretær Raymond Johansen og fylkesleder Kjersti Stenseng i Oppland Ap ga ordføreren råd om å fratre da siktelsen kom, men valgte ikke å presse på da Øygard ble syk. Da han ble tiltalt i mars, tok han permisjon med lønn med sikte på å komme tilbake. Helt til fredag var det stille omkring hans posisjon. I redsel for å bevege seg i nærheten av skyldspørsmålet, har ingen i Ap krevd hans avgang.

Men den famøse Skype-loggen slo hardt ned i det politiske miljøet. Først krevde opposisjonen i Vågå Øygards avgang. Seinere samme kveld kom Raymond Johansen på banen med samme krav. Søndag vedtok Oppland Ap mistillit. Men Vågå Ap avventet, det samme gjorde Sp og SV lokalt. Øygard ville ikke trekke seg. Ifølge kommuneloven sitter han om han vil. Søndag kveld hevdet han at det vil komme fram informasjon de neste ukene som vil gi et annet inntrykk og vise uttalelsene i en større sammenheng. Mandag morgen så Jens Stoltenberg seg nødt til å gå ut og presisere at dette dreier seg om et tillitsbrudd. Det handler om politikk, ikke jus. Øygård må gå, mener Stoltenberg.

Det hjalp ikke. Da Øygard ankom retten i går, var han tilsynelatende like uanfektet som vanlig. Hans forsvarer, Mette Yvonne Larsen, var mest opptatt av å kjefte på pressen. Mediedekningen går ikke hennes klients vei. Det er nok ikke først og fremst pressens feil.

Hastemøtet til det hardt pressede Vågå Ap endte som ventet med mistillit mot Rune Øygard. Dermed falt siste skanse. Men Øygard klorer seg fast. Det ser ut til at han ikke har skjønt at sexchatting med en mindreårig er alvorlig, og at ingen bortforklaring og ingen vitnemål i hele verden kan rette opp den mistilliten som er skapt. Men det kan også være en strategi. Åpenbart har han ment at det å trekke seg som ordfører, er det samme som å innrømme skyld etter tiltalen. Og det vil han ikke. Men Øygard kan ikke sitte gjennom dette. Vågå Ap vil ikke ha en ordfører som sexchatter med mindreårige. 16 år med Øygard-regime i Vågå er etter alt å dømme historie.