Klamydia-lungebetennelse: Øker blant barn

Fra begynnelsen av coronapandemien og fram til sommeren 2023 var det praktisk talt ingen påvisninger av bakterien i Norge. Men i løpet av høsten har forekomsten økt.

ØKER: Forekomsten av bakterien Chlamydia pneumoniae, som forårsaker klamydia-lungebetennelse, har økt. Det bekrefter FHI til Dagbladet. Foto: Science Photo Library/NTB
ØKER: Forekomsten av bakterien Chlamydia pneumoniae, som forårsaker klamydia-lungebetennelse, har økt. Det bekrefter FHI til Dagbladet. Foto: Science Photo Library/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Forekomsten av bakterien Chlamydia pneumoniae, som forårsaker klamydia-lungebetennelse, har økt i Norge siden august 2023.
  • Siden oktober har det vært mellom 20-30 påvisninger per uke, hovedsakelig blant 5-14-åringer.
  • Folkehelseinstituttet (FHI) mener dette er forventet ettersom at samfunnet normaliseres etter coronapandemien.
  • Bakterien smitter via luftveiene, oftest i situasjoner med tett og langvarig kontakt.
  • Symptomene er vanligvis milde, og alvorlige komplikasjoner er sjeldne.

Det opplyser Trine Hessevik Paulsen, overlege ved seksjon for luft-, blod- og seksuell smitte i Folkehelseinstituttet (FHI), til Dagbladet.

- Siden august 2023 har forekomsten økt litt, og fra og med oktober 2023 har det vært mellom 20 og 30 påvisninger av bakterien per uke. De fleste påvisningene har vært i aldersgruppen 5-14 år, sier hun.

Paulsen opplyser at FHI følger med på påvisninger av bakterien Chlamydia pneumoniae, som er årsaken til klamydia-lungebetennelse.

- Er som ventet

Selv om det de siste seks månedene har blitt registrert flere tilfeller av bakterien, er forekomsten fortsatt lav, understreker overlegen.

De siste ukene har bakterien bare blitt påvist i cirka 0,4 prosent av prøvene som undersøkes. Men i aldersgruppen 5-14 år er det registrert et gjennomsnitt på 1,4 % de siste ti ukene, ifølge overvåkningsdata fra FHI.

Paulsen opplyser at det ikke er overraskende at bakterien har begynt å sirkulere igjen.

- Chlamydia pneumoniae er en kjent årsak til luftveisinfeksjoner. Det er som ventet at bakterien igjen har begynt å sirkulere, ettersom dagliglivet nå de fleste steder er normalisert uten strenge smitteverntiltak, sier hun.

Overlegen opplyser at bakterien smitter via luftveiene fra person til person, sannsynligvis gjennom nærdråpesmitte og direkte kontaktsmitte.

- Chlamydia pneumoniae smittes oftest i forhold hvor mennesker har tett og langvarig kontakt med hverandre, forklarer Paulsen.

VINTERSMITTE: Ass. helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på spørsmål om smittesituasjonen i Norge. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Vanligst blant unge

Ifølge Lommelegen er klamydia-lungebetennelse vanligst blant tenåringer og unge voksne. Plagene er som regel mildere enn ved vanlig lungebetennelse.

Ifølge FHI er det totalt blitt identifisert 13 ulike klamydiabakterier, hvorav Chlamydia pneumoniae er en av de bakteriene som forekommer ofte hos mennesker. Bakterien forårsaker luftveisinfeksjon.

Chlamydia pneumoniae skal ikke forveksles med klamydiabakterien Chlamydia trachomatis som forårsaker den seksuelt overførbare sykdommen klamydia.

Inkubasjonstid, tida mellom man blir smittet til man blir syk, er forholdsvis lang, mellom tre og fire uker. Ifølge FHI vil de fleste som blir smittet med bakterien ikke få symptomer. For noen kan det gi et sykdomsforløp med milde eller moderate symptomer.

Symptomer som kan komme er feber, halskatarr (halsbetennelse) og heshet. Det er svært uvanlig å få alvorlige komplikasjoner, ifølge FHI.