- Klan-krigene forfulgte oss

TROMSØ (Dagbladet): Konfliktene mellom klanene i hjemlandet fulgte guttene fra Somalia helt til bokollektivet i Nord-Norge. Det hevder 17-åringen som er tiltalt for forsettlig drap på sin ett år eldre landsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg flyktet fra redsel og krig mellom familier og klaner, men historien gjentok seg her i Norge. Klan-tilhørigheten vår skapte problemer, sa den drapstiltalte 17-åringen da straffesaken mot ham startet i Nord-Troms tingrett i går.

14. november i fjor stakk han ned og drepte Ali Abdi (18) på et klasserom på Nordreisa videregående skole, der begge guttene fikk norskundervisning.

Krigstraumer

Det var i juli i fjor fem gutter fra Somalia flyttet sammen i en enebolig i Nordreisa. Det ble et slags bokollektiv for tenåringer med traumatiske krigsopplevelser. Kommunen hadde ansvaret, men guttene hadde i liten grad tilsyn fra voksne.

- Vi fulgte alle råd fra sentrale instanser og kunne ikke gjort noe annerledes for å hindre drapet, sier ordfører Torbjørn Evanger.

- Tiltalte har så vidt jeg vet fått den best mulige oppfølging i Norge. Boformen i Nordreisa var et godt alternativ. Ingen kunne forutse det tragiske som skulle skje, mener UDIs regiondirektør i Nord-Norge, Bjørn Frifeldt.

Tiltalte hevder nå at det stadig var bråk, slåssing og uro i huset der de enslige og mindreårige guttene holdt til: - Konflikten var så tilspisset at jeg gikk til flyktningkonsulenten og sa at jeg gjerne ville flytte til Oslo, sier tiltalte i dag.

Påtalemyndigheten mener drapet var nøye planlagt. 17-åringen hevder at han handlet i nødverge fordi Abdi tok kvelertak på ham og kom med drapstrusler etter en krangel om hvem som skulle betale for maten i anledning den muslimske fastehøytida ramadan.

- Vi var uvenner, det skyldes at vi ikke tilhørte samme klan. Han var dominerende og oppførte seg som om han var hjemlandet vårt, sa tiltalte i retten.

Vold og terror

I retten fortalte han at barndommen hans ble ødelagt av vold og terror i borgerkrigens Somalia. Han er oppvokst i en liten by like utenfor hovedstaden Mogadishu. Bare åtte år gammel fant han sin egen far skutt og drept da han kom hjem. Moren ble bortført, han vet i dag ikke om hun er i live.

- Barna gikk med pistoler og kniver, å gå på skolen kunne bety døden. Vi risikerte livet hver dag, fortalte 17-åringen.