Krigen i Ukraina

Klandrer Biden for skrekkangrep

Vjatsjeslav Volodin, statsdumaens formann, klander USA for angrepet på russisk fangeleir. Samtidig vekker en melding fra Russlands ambassade i London harme.

NB! STERKE INNTRYKK: Bildene fra stedet skal vise utbrente køyesenger. Foto: Ukrainas forsvarsdepartement Vis mer
Publisert

- President Volodymyr Zelenskyj og Washington står bak angrepet på interneringssenteret i Olenivka. Dette ble gjort med ett mål: Å forhindre en ny Nürnberg-rettssak, hvor Azov-soldatene ville ha vitnet, skriver Vjatsjeslav Volodin på sin Telegram-kanal.

Det blir gjengitt av det statseide russiske nyhetsbyrået Tass.

Ukrainsk etterretning skrev fredag at det torsdag var en kraftig eksplosjon i et tidligere fengsel, som nå brukes som interneringssted for ukrainske krigsfanger.

- USA STÅR BAK: Vjatsjeslav Volodin klander Ukraina og USA for angrepet på fangeleiren i Olenivka. Her med Russlands president Vladimir Putin fra 2011. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/NTB
- USA STÅR BAK: Vjatsjeslav Volodin klander Ukraina og USA for angrepet på fangeleiren i Olenivka. Her med Russlands president Vladimir Putin fra 2011. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/NTB Vis mer

Blant dem er Azov-soldatene, som var blant de siste overlevende fra stålverket Azovstal. Ifølge etterretningen ble lokalene ødelagt, og over 50 krigsfanger skal ha blitt drept.

Russland hevder at leiren ble truffet av ukrainske raketter - det amerikanske våpensystemet HIMARS, mens ukrainerne har en annen versjon av det som skjedde.

Ingen av påstandene er bekreftet av uavhengige kilder, men den internasjonale komité for Røde Kors skriver i en uttalelse at de er i gang med å kartlegge hendelsen.

Mener Wagner sto bak

Ukrainsk etterretning hevder ødeleggelsene samsvarer med en påsatt brann eller eksplosjon på innsida. I tillegg mener de at det var leiesoldatgruppa Wagner, under personlig kommando av deres leder Jevgenij Prigozjin, som står bak angrepet.

Ifølge BBC mener Ukraina at Wagner-gruppa gjorde dette for å skjule bevis på tortur og drap av krigsfanger.

I en uttalelse fra president Volodymyr Zelenskyj og Ukrainas sikkerhetsmyndigheter, krever de nå at FN og Røde Kors etterforsker hendelsen, fordi de to organisasjonene har gitt garantier for fangenes sikkerhet.

Russland anklager på sin side Ukraina for å ha bombet et fengsel som huset ukrainske krigsfanger. Ukraina mener russerne selv sto bak angrepet.

– Den russiske føderasjonens styrker gjennomførte et målrettet artilleriangrep mot et fengsel i Olenivka, skrev den ukrainske generalstaben på Twitter tidligere torsdag.

- Fjerner vitner

Statsdumaen formann, Vjatsjeslav Volodin, mener imidlertid at angrepet ble gjennomført av Ukraina og USA for å forhindre en rettssak med Azov-soldatene.

- Washington og Kyiv fjerner vitner til deres forbrytelser mot menneskeheten, slik at innbyggerne i Europa og USA ikke vender seg mot dem, og tilførselen av våpen og ammunisjon kan fortsette. Azov-soldatenes offentlige tilståelser ville ha ført til et krav om å straffeforfølge lederne i en rekke NATO-land, skriver han på sin Telegram-kanal.

- Har ikke tilgang

I en offentlig uttalelse av den internasjonale komitéen i Røde Kors (ICRC), skriver de at de er klar over rapportene om angrepet.

ICRC har tilbudt sin støtte i evakueringen av de sårede og vil donere medisinsk utstyr, verneutstyr og rettsmedisinsk materiale.

Alle krigsfanger er beskyttet av Genèvekonvensjonen. Den sier at krigsfanger blant annet skal holdes på et sted langt unna fronten, for å unngå angrep. ICRC skal i tillegg ha tilgang til krigsfangene.

- ICRC har fått besøkt noen av krigsfangene, men vi har ikke fått tillatelse til å besøke alle, skriver de i uttalelsen.

Raseri

En uttalelse fra Russlands ambassade i London som tar til orde for «ydmykende» henrettelser av ukrainske soldater i etterkant av hendelsen, vekker nå sterke reaksjoner.

Den russiske Twitter-meldingen ble lagt ut fredag kveld.

Blant de drepte var medlemmer av Azov-regimentet, en enhet i den ukrainske nasjonalgarden som hadde base i Mariupol og var sentrale i forsvaret av byen. I russisk propaganda fremstilles denne enheten som nazistisk.

KRAFTIGE REAKSJONER: Russlands ambassade i Storbritannia skrev følgende Twitter-melding.
KRAFTIGE REAKSJONER: Russlands ambassade i Storbritannia skrev følgende Twitter-melding. Vis mer

– Azov-militante fortjener henrettelse, men ikke ved skyting, men ved henging, fordi de ikke er virkelige soldater. De fortjener en ydmykende død, skrev den russiske ambassaden i sin Twitter-melding.

I meldingen var det også vedlagt en video som ble påstått å vise et par i Mariupol. De hevdet å ha blitt beskutt av de ukrainske styrkene som hadde forskanset seg i stålverket Azovstal under kampene i byen.

- Russland er en terrorstat. I det 21. århundret er det bare barbarer og terrorister som kan snakke på diplomatisk nivå om at folk fortjener å henrettes ved henging. Russland kan regnes som en statlig sponsor av terrorisme, sier Andrij Jermak, president Volodymyr Zelenskyjs stabssjef.

Mariupol ble lagt i grus av de russiske invasjonsstyrkene under erobringen av byen og mange tusen ble drept.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer